Američki general novi komandant NATO štaba Sarajevo

Američki brigadni general Vilijam J. Edvards preuzeo je dužnost komandanta NATO štaba u Sarajevu od brigadnog generala Martija J. Bišela, takođe, Amerikanca.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.12.2019.

13:32

Američki general novi komandant NATO štaba Sarajevo
Ilustracija: Depositphotos/ mbangemann

Ceremonija primopredaje dužnosti je održana u Domu Oružanih snaga BiH, a prisustvovao je i admiral Džjms Fogo, komandant Združenih savezničkih snaga u Napulju, koji je odao priznanje sarajevskom NATO štabu.

“NATO je trajno predan Bosni i Hercegovini. Ova predanost ogleda se na nekoliko načina, a datira još od prvog slanja 60.000 NATO multinacionalnih snaga za impelentaciju - IFOR u decembru 1995. godine“, izjavio je Fogo.

Admiral je istakao i da je ta misija bila usmerena na implementaciju vojnih aspekata Dejtnskog mirovnog sporazuma.

Podsetio je da su, nakon uspešne misije, godinu dana kasnije stigle Snage za stabilizaciju (SFOR), te da je u decembru 2004. godine ta misija uspešno završena.

“Od tog dana NATO nastavlja svoju trajnu predanost. NATO podržava reforme i pomaže izgradnju sposobnosti od kojih koristi imaju ljudi u BiH. NATO Štab Sarajevo je bio ključan u pružanju podrške reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora“, rekao je Fogo i naveo:

“NATO Štab Sarajevo već 15 godina pomaže BiH da stvori bolju budućnost i nastaviće to da radi i u budućnosti - predani smo stabilnoj, sigurnoj BiH i danas i sutra“, prenela je Anadolija.

Edvards će narednih godinu dana biti komandant srajevskog NATO štaba, a nakon preuzimanja dužnosti zahvalio je prethodnici na liderstvu i tutorstvu u prethodnih nekoliko sedmica, što je dovelo do današnje ceremonije.

“Čuo sam da se kaže ako želite ići brzo, idite sami. Ali, ako želite stići daleko, idite zajedno. Kako je admiral Fogo istakao, NATO Štab Sarajevo pruža podršku Bosni i Hercegovini već 15 godina. Cilj nam je nastaviti sa vašim partnerstvom kako bi se obezbedila stabilnija i sigurnija zemlja BiH. Očekujem vašu pomoć“, rekao je, između ostalog, brigadni general Edvards.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: