Vatikan upozorio Crnogorce: Ako usvojite zakon onako kako ne treba...

Vatikan, Podgorica -- Vatikan se nada da će zakon koji predlaže crnogorska vlada, o slobodi veroispovesti, koji se tiče verskih sloboda, biti donet na demokratskim principima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia
Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

U suprotnom neće biti potvrđen, ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u toj državi, poručio je papa Franja u pismu upućenom patrijarhu srpskom Irineju.

U odgovoru na pismo srpskog patrijarha srpskog Irineja, papa u svom pismu, objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, ističe da su primedbe i zabrinutosti Srpske crkve razmotrene u Rimokatoličkoj crkvi s posebnom pažnjom.

"Zahvaljujem Vam što ste mi bratski izrazili Vašu zabrinutost takvim predlogom zakona zbog negativnih posledica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu Katoličku crkvi", istakao je papa Franja u pismu.

Papa poručuje da je se s tim u vezi državni sekretar, kardinal Pjetro Parolin lično obratio predsedniku crnogorske vlade Dušku Markoviću, ne sa, kako se navodi, sa ciljem da se meša u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da zakon koji se predlaže, a koji se tiče verskih sloboda, bude donesen na demokratskim principima.

"Jer, u suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u Crnoj Gori", zaključio je poglavar Rimokatoličke crkve.

Vlada Crne Gore je na sednici od 6. decembra ove godine usvojila tekst Zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i prosledila ga skupštini, koja ga je uvrstila u dnevni red sledeće sednice koja je zakazana za 24. decembar.

U mitropoliji kažu da je ovakva odluka vlade očekivano izazvala revolt, ne samo kod verujuće većine u Crnoj Gori već i kod brojnih crnogorskih političara i javnih poslenika, čime je država dovedena u još jednu ozbiljnu političku krizu.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka podsećaju da su tim povodom organizovale crkveno-narodni sabor koji će biti održan u Nikšiću 21. decembra.

Reč je, kako navode, o nastavku Trojčindanskog iz juna ove godine kada se ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici sabrao veliki broj građana Crne Gore.

Iz Mitropolije poručuju i da kada je Vlada Crne Gore u maju ove godine javnosti predstavila Nacrt zakona o slobodi veroispovesti bilo je jasno da se radi o tekstu koji ne samo da ne garantuje ovu slobodu već predstavlja kršenje elementarnih ljudskih prava.

Način na koji je pripreman, bez prethodnih konsultacija i dogovora sa crkvama i verskim zajednicama, pokazuje da je očigledno napisan sa ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine, navode iz Mitropolije.

Kao takvog su ga, kako kažu, prepoznale i ostale pravoslavne crkve, što su potvrdili svojim pismima vaseljenski patrijarh Vartolomej i Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve.

Negativne posledice ovakvog teksta Zakona vidi i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu