Četiri od pet građana Srbije bili su svedoci nasilja

Svedok nasilja u Srbiji bilo je 81 odsto građana, pokazuje istraživanje o rodnoj ravnopravnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.12.2019.

17:11

Četiri od pet građana Srbije bili su svedoci nasilja
Ilustracija: Deposiphotos/ Dmyrto_Z

Anketa je sprovedena na uzorku od 560 ispitanika iz čitave Srbije, a u okviru kampanje "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama", od 25. novembra, Svetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Istraživanje je sprovelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Iskustvo sa psihičkim nasiljem imalo je 41 odsto ispitanih, a sa ekonomskim i fizičkim nasiljem po 15 odsto ispitanih", rekla je na predstavljanju istraživanja savetnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Stojković.

Stojković je navela i da se 89 odsto ispitanih izjasnilo da ume da prepozna nasilje, dok je njih 68 procena ocenilo da su građani Srbije delimično upoznati sa ljudskim pravima, a 58 odsto ispitanih smatra da je rodna ravnopravnost u Srbiji delimično ostvarena.

Prema mišljenju ispitanika, žene se sa diskriminacijom najčešće sreću u porodici, što smatra njih 37 odsto, kod zapošljavanja (17 procenata) i u oblasti zarada (10 odsto). Kao razlog neprijavljivanja nasilja od strane žene, ispitanici su naveli da je to strah (38 odsto ispitanih), dok njih 24 odsto smatra da je razlog ekonomska zavisnost žrtve.

"Anketa će biti deo osnove za izradu strategije za sprečavanje i suzbijenje nasilja nad ženama u porodičnim i partnerskim odnosima, koja je planirana za period od 2020. do 2025. godine", izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu rada Stana Božović i istakla da Vlada Srbije ima nultu toleranciju prema svakom obliku nasilja.

Podsetila je da su usvojeni Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, kao i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je već dao rezultate jer je uveo nove mere poput hitnog udaljavanja nasilnika iz porodice, odnosno zabrana prilaska žrtvi.

Podsetila je i da je Srbija jedna od prvih deset zemalja koja je potpisala Istanbulsku konvenciju Saveta Evrope, koja se odnosi na sprečavanje nasilja u porodici, čiji je rezultat i uvođenje nacionalnog SOS telefona za pružanje podrške ženama, koji radi bez prekida. Prema njenim rečima, do sada je bilo više od 2.500 poziva, a izveštaji pokazuju da je direktna i stručna pomoć pružena u više od 1.200 slučajeva.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Enriko Visentini kazao je da su rodna neravnopravnost i nasilje nad ženama dve strane iste medalje protiv kojih se mora boriti podjednako.

"Nasilje nad ženama je nasilje nad polovinom svetskog stanovništva. To je kukavički čin protiv ranjive grupe i zaslužuje nultu toleranciju", kazao je on.

Prema njegovim rečima, diskriminacija na osnovu pola, seksulano uznemiravanje i nasilje nad ženama su pitanja ljudskih prava, a način na koji se ti problemi rešavaju otkriva da li se živi u poštenom i pravičnom društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: