"Ružna si", "debela si"

Grupa srednjoškoloaca snimila šokantan film kako bni ukazala na učestalo nasilje koje trpe devojke na društvenim mrežama.

Izvor: RTS

Četvrtak, 12.12.2019.

07:42

Carl Court/Staff/Getty images/Ilustracija

Intrigantan film počinje s dopisivanjem jednog Miloša i jedne Tamare, navodi RTS, i objašnjava da u radnji filma Miloš lista Tamarine fotografije na Instagramu i rešava da joj pusti poruku. Kratko su se dopisivali, pre nego što ju je pitao da se vide. Sve to su pratili lascivni komentari.

Tamara je njegovu poruku "seen-ovala" (ignorisala), što je razbesnelo Miloša koji ju je sutradan sačekao u školi razjaren. Pretnje, uvrede...Potom nasilje na intenetu prerasta u fizički obračun.

Film su snimili srednjoškolci iz Beograda u okviru projekta "Mladi protiv nasilja prema devojkama". Osim njih, u projektu su učestvovali i mladi iz Šapca, Kikinde i Paraćina.

I rezultati do kojih su došli pokazuju da je svaka treća devojka doživela neki oblik nasilja. Najčešće je reč o verbalnom i psihičkom nasilju. I to od strane dečaka iz razreda i škole. Najčešće se devojčicama upućuju komentari poput: "ružna si", "debela", "uh, kako bih te..."Sve to je daleko od naivnosti i devojke, ili bolje rečeno devojčice, osećaju se neprijatno, poniženo, glupo, kao roba ili objekat, navodi RTS.

Iako proizvod fikcije, nasilje Miloša nad Tamarom, počevši sa Instagrama, dešava se i u realnom svetu. "Devojke su bile itekako svesne ovoga, a nadam se da su i dečaci sada. Mislim da su posle ovog filma videli da se ovako nešto događa svaki dan", ispričala je za RTS Tamara Hasković, koja je glumila u filmu i učestvovala u projektu.

"Ako ne vidite nasilje svojim očima, ne znači da ono ne postoji. Samo pogledajte dobro oko sebe. Ne žmurite. Kad se posledice nasilja vide, najčešće bude kasno. A žrtva je možda vaša drugarica, koleginica ili sestra, poručuju mladi građani Srbije", stoji u tekstu na sajtu RTS-a.

Projekat "Mladi protiv nasilja prema devojkama" se sprovodi u okviru regionalnog programa Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, koji finansijski podržava Evropska unija. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije podržalo je ovaj program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: