“Bez preterivanja - ovo je najopasniji zakon"

Indijski parlament izglasao je zakon koji omogućava davanje državljanstva imigrantima iz tri susedne države, ali ne ako su muslimani u pitanju, javlja CNN.

Izvor: CNN

Sreda, 11.12.2019.

20:48

“Bez preterivanja - ovo je najopasniji zakon
Ilustracija: Deposit photos/viperagp

Kontroverzni zakon o državljanstvu ubrzaće procedure za dobijanje državljanstva verskim manjinama uključujući hinduse, budiste, džainiste i hrišćane iz Avganistana, Bangladeša i Pakistana. Ali se ne odnosi na muslimane.

Opozicija je tvrdila kako je ovaj zakon neustavan jer ideju državljanstva temelji na veri pojedinca i da će još više marginalizovati muslimansku zajednicu koja u Indiji broji oko 200 miliona ljudi.

Ali vlada koju vodi hinduistička nacionalistička stranka, Indijska naridna partija, smatra da zakon omogućava zaštitu religijskim manjinama koje su prognane iz svojih država.

Nakon što je izglasan u dva doma parlamenta, zakon sada mora potpisati predsednik.

“Bez preterivanja mislim da je ovo najopasniji zakon koji smo ikad imali jer preti da uništiti karakter indijske države i njenu ustavnost”, rekao je Harš Mander, indijski borac za ljudska prava.

Dodao je i kako se ustav Indije temelji na sekularnim vrednostima. Kritičari ovog zakona tvrde i kako je ovo još jedan primer hinduističkog nacionalizma premijera Narendra Modija kojim se nastoji nametnuti sekularnoj Indiji, zemlji od 1.3 milijarde ljudi.

Inače, Modi, koji je u maju izabran po drugi put na mesto premijera, sledbenik je desničarskog pokreta koji Indiju vidi kao hinduističku naciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: