Dan pred izbore: Raznošenje mleka i skrivanje u hladnjači VIDEO

Parlamentarni izbori u Britaniji održavaju se sutra, pa su se lideri partija od ranog jutra aktivirali u poslednjem pokušaju da utiču na neodlučne birače.

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2019.

12:54

Dan pred izbore: Raznošenje mleka i skrivanje u hladnjači VIDEO
Getty/ Carl Court

Iako su ankete stalno pokazivale da je Konzervativna partija britanskog premijera Borisa Džonsona u vođstvu, razlika se, kako se izbori približavaju, smanjuje.

Džonson je dan počeo u Zapadnom Jorkširu, gde je pomagao da se mleko i sok utovare u dostavna vozila.

"Ne može biti kritičnije, ne može biti tešnji, želim svima da poručim da je rizik realan i da bismo sutra mogli da dobijemo parlament u kojem nijedna partija nema većinu. To bi značilo više odlaganja i veću paralisanost zemlje", istakao je Džonson. Za to vreme, lider laburista Džeremi Korbin je u Škotskoj, gde je glasače pozvao da izaberu vladu koja će im dati "pravu nadu". Korbin je rekao da je stanovnicima Glazgova, gde žive neki od najsiromašnijih ljudi u zemlji, potrebna vlada koja će ulagati u sve krajeve zemlje. Glavna opoziciona Laburistička stranka ocenjuje da "pomeranje" u anketama pokazuje da se zamah kreće u njihovom pravcu.

Izbori za sudbinu Britanije u EU

Ovo će biti treći izbori u Britaniji u poslednjih šest godina. Na glasačima je, osim uobičajene odgovornosti za izbor nove vladajuće većine, ovoga puta i breme odluke kada će, kako, pa čak i da li će uopšte Velika Britanija napustiti Evropsku uniju.

Ovi izbori prekretnica su i za aktuelnog premijera Džonsona. Ukoliko izgubi vlast, on bi mogao da ostane upamćen kao britanski premijer sa najkraćim stažom u Dauning stritu 10, gde se uselio u julu ove godine. Njegovi konzervativci već devet godina su na vlasti i trenutno imaju 298 mesta u Donjem domu parlamenta, a Džonson je izjavio da će, ako osvoji većinu, završiti proces izlaska iz EU, odnosno Bregzit, koji je odložen do 31. januara.

Opoziciona Laburistička stranka Džeremija Korbina u parlamentu ima 243 mesta i na ovim izborima pokušaće da se vrati u kabinet, prvi put posle 2010. godine.

Pravo glasa u Britaniji ima 46 miliona glasača, koji odlučuju ko će ući u donji dom parlamenta od 650 mesta.

Incident prilikom raznošenja mleka, Džonson se sakrio u hladnjači

Tokom jutrošnje radnje akcije, jedan od Džonsonovih telohranitelja uvredio je novinara koji je pozvao premijera da se uključi u jutarnji program "Dobro jutro, Britanijo" koji vode Pirs Morgan i Suzana Rid, opoziciono orijentisan. Džonson je rekao novinaru da će se uključiti u program ubrzo, da bi se odmah potom okrenuo i otišao u unutrašnjost hladnjače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: