Mektić potvrdio: BiH će vratiti studente u Nigeriju

Dvojicu nigerijskih studenata Abiju Ućenu Aleksandra i Eboha Keneta Činedu vlasti BiH vratiće u zemlju porekla - Nigeriju.

Izvor: Tanjug
Podeli

To je potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, uz objašnjenje da je to njihova želja, ali i da ih je strah od povratka u Hrvatsku.

"Oni su pristali da uđu u tzv. AVR program dobrovoljnog povratka, uz njihovu saglasnost mi ih možemo vratiti u njihovu zemlju porekla, a da ih ne izlažemo dodatnim procedurama, readmisijama itd.", kazao je Mektić za N1.

On je pojasnio da nije iskorišćena mogućnost readmisije, odnosno povratka u zemlju u kojoj je imigrant boravio pre ulaska u BiH, a koju Bosni i Hercegovini, u ovakvim slučajevima, garantuje sporazum potpisan s Hrvatskom.

"Oni su iskazali veliku bojazan i strah od povratka u Hrvatsku, da bi tamo mogli biti dodatno maltretirani i da se jednostavno boje za svoj vlastiti život", rekao je Mektić.

Mektić je dodao i da dva nigerijska studenta nisu tražila azil u BiH, i još jednom naglasio da će vlasti BiH omogućiti njihov povratak u Nigeriju.

strana 1 od 171 idi na stranu