Bez odgovornih za ubistvo 18 Srba kod Osijeka

Navršava se 28 godina od zločina u Paulin Dvoru kod Osijeka u kojem su pripadnici Hrvatske vojske (HV) ubili 18 srpskih i mađarskih civila.

Izvor: Beta

Sreda, 11.12.2019.

10:16

Bez odgovornih za ubistvo 18 Srba kod Osijeka
Ilustracija: Deposiphotos/ibreakstock

U noći između 11. i 12. decembra veći broj pripadnika 130. brigade HV, upao je u kuću Andrije Bukvića u selu Paulin Dvor, u kojoj su u kućnom pritvoru bili smešteni civili srpske nacionalnosti i ubili 17 Srba i jednog Mađara prosečne starosti 64 godine.

Oni su ih pobili automatskim oružjem i bombama u znak odmazde zbog smrti svojih saboraca. Među ubijenima je bilo osam žena i četiri bračna para, a nakon zločina oni su ostavljeni u vojnom skladištu Lug kod Čepina, dok su njihova tela prekrivena starim rashodovanim vozilima.

Generalštab HV je odmah obavešten o zločinu, ali istraga nije dala rezultate. Slučaj je ponovo pokrenut 1997. godine kada su haški istražioci počeli da se interesuju za to ubistvo.

Karlovačka inženjerijska brigada HV je tela pobijenih spakovala u belu plastičnu burad i prebacila na Velebit, u blizinu Gospića, oko 500 kilometara od primarne grobnice, gde su ih tek 2002. godine pronašli istražioci Haškog tribunala.

U martu 2003. godine, kao neposredni izvršioci osuđeni su Nikola Ivanković na 15 i Enes Viteških na 11 godina zatvora ali hrvatsko pravosuđe nikada nije procesiuralo bilo koga po komandnoj odgovornosti, niti je utvrđivalo krivicu onih koji su taj zločin prikrivali, organizovali i sproveli premeštanje posmrtnih ostataka.

Po popisu stanovništva iz 1991. u Paulin Dvoru je živelo ukupno 168 stanovnika: 147 Srba, devet Jugoslovena, četiri Hrvata i osam ostalih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: