"Sud EU nije nadležan za spor Slovenije i Hrvatske"

Nezavisni advokat Suda EU-a, Estonac Prit Pikamae, smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske.

Izvor: Tanjug
Podeli

Slovenija je pokrenula spor zbog navodne povrede evropskog prava zbog nesprovođenja arbitražne odluke o granici, saopšteno je danas u Luksemburgu.

Mišljenje nezavisnog advokata, prenela je Hina, kao ni odluka Suda EU koja se očekuje negde u proleće sledeće godine ne odnosi se na sadržaj slovenačkih prigovora nego samo na pitanje da li je Sud EU nadležan ili nije za to pitanje.

Nezavisni advokati su, navodi se, posebnost Suda EU, a mišljenje nezavisnosg advokata e obavezuje Sud.

Nezavisni advokat ne zastupa ničije interese, ni stranaka, ni javnosti, nego samo daje stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima.

Na osnovu mišljenja nezavisnog advokata teško da se moći nazreti odluka Suda.

Dosadašnja praksa, dodaje se, pokazuje da u predmetima koji se vode pred Velikim većem Suda EU, a to je slučaj i s ovom slovenačkom tužbom, Sud sledi mišljenje nezavisnog advokata u oko polovini slučajeva.

U predmetima koji se vode pred Malim većem, odluke Suda su u oko 80 posto slučajeva u skladu s mišljenjem nezavisnog adokata.

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske i predložila Sudu EU da utvrdi da Hrvatska krši da člana Ugovora, koji govori o poštovanju vladavine prava i lojalnoj saradnji među državama članicama EU.

Slovenija takođe tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, šengenskim propisima o kretanju osoba i direktive pomorskom prostornom planiranju.

Stav Hrvatske je da Sud EU-a nije nadležan da odlučuje o zahtevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dveju država nije zaista reč o sporu o primeni i tumačenju prava EU, što bi bilo u nadležnosti Suda Evropske unije.

Hrvatska smatra da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primenu međunarodnog prava, koji treba rešavati primenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rešavanja sporova, uključujući pregovorima.

Na Sudu EU o sadržaju slovenačkih prigovora nije se ni raspravljalo.

Do sada je jedino 8. jula ove godine održana usmena rasprava o nadležnosti.

Odluči li Sud da nije nadležan, postupak se automatski okončava.

U slučaju da se proglasi nadležnim ili delomično nadležnim uslediće rasprava o sadržaju, a nakon toga sledi odluka Suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu