Iran tvrdi da SAD drže 20 Iranaca

Iran je saopštio da se u američkim zatvorima nalazi oko 20 iranskih državljana, prenela je agencija IRNA.

Izvor: Beta/AP

Utorak, 10.12.2019.

21:23

Iran tvrdi da SAD drže 20 Iranaca

Izjava dolazi dan nakon što je iz Teherana rečeno da su vlasti spremne za dalju razmenu zatvorenika sa SAD.

Iran je tokom vikenda oslobodio kinesko-američkog naučnika sa Prinstona, koji je tri godine bio u pritvoru na osnovu optužbi za špijunažu. To je bilo viđeno kao redak diplomatski uspeh nakon više meseci tenzija između Teherana i Vašingtona.

"Rekli smo Amerikancima da je naša cifra oko 20 ljudi, ali to nije konačno", rekao je za IRNA Mohsen Baharvand, pomoćnik šefa iranske diplomatije.

Prema Baharvandu, američke vlasti tvrde da Iran drži jednog američkog državljanina i pet osoba s dvojnim, američkim i iranskim, državljanstvom. On je naveo da iranski zvaničnici do sada nisu imali "naređenje" da počnu pregovore o njihovom puštanju ali je i nagovestio da bi to mogla biti naredna "faza" u indirektnim pregovorima Teherana i Vašingtona.

Među Amerikancima zatvorenim u Iranu su mornarički veteran Majkl Vajt, osuđen na 10 godina zatvora zbog špijunaže, i ekolog Morad Tabaz, Iranac koji ima i američko i britansko državljanstvo i koji je takođe osuđen na 10 godina zatvora.

Baharvand je rekao da Iran nije direktno razgovarao sa SAD o predaji zatvorenika u Švajcarskoj prethodnog vikenda. Kontakt je održavan jedino preko švajcarskih zvaničnika, budući da Švajcarska zastupa američke interese u Iranu. Teheran i Vašington nemaju diplomatske odnose od Islamske revolucije 1979.

U iranskim zatvorima se nalazi i dvoje francuskih naučnika, Rolan Maršal i iranska državljanka Fariba Adelhah. Njihov advokat je danas izjavio da iransko tužilaštvo nije postupilo po odluci suda da oni mogu biti pušteni uz kauciju.

Iranski zvaničnici su u julu objavili hapšenje Faribe Adelhah, poznatog antropologa. Ona je često putovala u Iran zbog svog istraživanja o postrevolucionarnom iranskom društvu. I ona je optužena za špijunažu. Hapšenje Maršala je Francuska objavila u oktobru.

Iran ne priznaje dvojno državljanstvo svojim građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: