"Promovisao istinu o Alojziju Stepincu" - posmrtno odlikovan nadbiskup zagrebački

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je posmrtno nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Franju Kuharića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Christian Bruna
Ilustracija: EPA-EFE/ Christian Bruna

Odlikovan je "Veleredom predsednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom", javila je Hina.

Grabar Kitarovićeva je, inače, predlagač ovog odlikovanja koje nosi ime hrvatskog državnika, kao izraz posebnog poštovanja delu Franje Tuđmana, koje će se svake godine dodeljivati hrvatskim državljanima na dan smrti prvog hrvatskog predsednika.

Grabar Kitarovićeva je tim povodom izjavila da zasigurno nema Hrvata koji bi više zaslužio da bude prvi odlikovan ovim odličjem od kardinala Franje Kuharića, "crkvenog pastira i moralnog autoriteta hrvatskoga naroda", kome se ove godine navršila 100. godišnjica rođenja.

U godinama jugoslovenske komunističke vladavine, dodala je Grabar Kitarovićeva, dosledno je promovisao istinu o kardinalu Alojziju Stepincu, branio opravdanu težnju hrvatskoga naroda za demokraijom i slobodom, te povezivao domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

Navela je i da su se Franjo Tuđman i kardinal Franjo Kuharić posebno međusobno cenili i dobro sarađivali, poštujući autonomiju službi koje su im bile poverene.

"Ovim činom iskazujemo im svoju zahvalnost za sve što su učinili za hrvatski narod, sve naše građane i domovinu Hrvatsku", navedeno je u saopštenju.

strana 1 od 171 idi na stranu