U Zagrebu uništeni Kolinda i Škoro na ćirilici

Zagreb -- U Zagrebu uništena još dva velika ćirilična plakata dva predsednička kandidata Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Peter Folley
Foto: EPA-EFE/Peter Folley

Plakate sa likovima troje predsedničkih kandidata, Kolinde Grabar Kitarović, Zorana Milanović i Miroslava Škora i njihovim sloganima na ćirilici organizovalo je Srpsko narodno veće u okviru kampanje "Da se bolje razumemo" i skidanja stigme sa srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Na Slavonskoj aveniji, na zagrebačkom Žitnjaku, uništen je još jedan ćirilični plakat s imenom predsednice Kolinde Grabar Kitarović i sloganom 'Predsednica. Jer Hrvatska zna!' napisanima na ćirilici.

Nepoznati počinitelj dodao je ime Milorada Pupovca i crtež vešala, što je još jedan otvoreni poziv na linč i pretnja ubistvom predsednika SDS S i poslanika u hrvatskom saboru, piše hrvatski portal "Novosti".

Iz Splita je u subotu, 7. decembra stigla fotografija uništenog ćiriličnog plakata na kojem se nalazilo ime Miroslava Škore i njegov slogan 'Sad il' nikada'.

Nepoznati počinitelji prvo su belom bojom okrečili celi plakat, a zatim su ostavili poruke sadržaja 'Milorade, neka, neka, ustaški te logor čeka', 'Povampirene ustaše', 'Ubi Srbina'.

Na susednom plakatu, koji nije SNV-ov, napisali su 'Maxovi mesari', 'Samo krvi četnika iz Knina', 'Srbe na vrbe' i 'Jebemo vam majku srpsku'. U Rijeci je, pak, prebrisan sav sadržaj napisan na ćirilici.

Isti mrzilački sadržaj, kao ovaj s plakata Kolinde Grabar Kitarović na Žitanjaku, i reklo bi se - isti potpis, poslednjih nekoliko dana kruži glavnim gradom.

Grafite postavljene u Zagrebu u petak je osudio Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

"Sinoć sam u telefonskom razgovoru s kolegom Miloradom Pupovcem najoštrije osudio najnovije pretnje upućene njemu kao političkom prvaku Srba u Hrvatskoj te mu pružio punu podršku i iskazao solidarnost. Uvek moramo biti na strani pravde i humanosti", napisao je Žigmanov na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu