Zaev, nosač aviona "Hari S. Truman" i američki general

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i ministarka odbrane Radmila Šekerinska sastali se na nosaču aviona "Hari S. Truman" s admiralom Džejmsom Fogom.

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2019.

12:40

Zaev, nosač aviona
Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Fog je komandant američkih pomorskih snaga u Evropi i Zajedničke komande savezničkih snaga u Napulju.

Kako je danas saopštila vlada u Skoplju, Zaev je ocenio da je sastanak s admiralom Fogom na nosaču "Hari Truman" jasan znak aktivnog učestvovanja Severne Makedonije u globalnim procesima koji donose mir u svetu.

U izjavi, dostavljenoj medijima, on je istakao da su sada najjače zemlje sveta saveznici Severne Makedonije, koja je partner sa svima njima.

"Prošle sedmice u Londonu smo osetili šta znači biti deo porodice NATO. Posetom nosaču aviona 'Hari Truman'.... kompletiramo sliku pripadnosti Severne Makedonije najjačem savezu kolektivne bezbednosti koji ujedinjava skoro milijardi ljudi u svetu", naveo je Zaev.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija postaje članica NATO u jednom izuzetnom geostrateškom trenutku, posebno važnom momentu za zonu uticaja u jugoistočnoj Evropi, u Crnomorskom basenu i u Sredozemnom moru, iz kojeg se kontrolišu tri kontinenta.

"Ali podrška naših strateških partnera, posebno SAD i drugih članica NATO, stvorila je uslove da pozivnica za članstvo uopšte ne bude dovedena u pitanje. Mi smo deo bezbednosnog štita najmoćnijeg vojnog saveza na svetu. NATO je najsnažnija garancija za našu stabilnost, sigurnost, nepromenjivost granica i očuvanje teritorijalnog integiteta, A bezbednost i sigurnost su osnova svake ekonomije – osnova za strane investicije, za veće plate, za dobra radna mesta, za prosperitet", rekao je premijer Severne Makedonije.

Zaev i Šekerinska su na američkom nosaču aviona bili zajedno s premijerom Bugarske Bojkom Borisovom i ministrom odbrane te zemlje Krasimirom Karakačanovom.

U delegaciji Severne Makedonije bili su predsednik parlamenta Taljat Džaferi i načelnik Generalštaba Vasko Đurčinovski, zajedno s američkom ambasadorkom u Skoplju Kejt Berns.

"Hari S. Truman" je jedan od 10 najvećih nosača aviona, klase Nimic (Nimitz), dužine 333 metra i nosivosti 100.000 tona. Ima nuklearni pogon, visoko razvijenu tehnološku opremu i može da ponese 90 letelica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: