Tužilaštvo uložilo žalbu na puštanje napadača na Srbe

Zagreb -- Opštinsko državno tužilaštvo u Šibeniku uložilo je žalbu na odluku suda o oslobađanju osumničenih za napad na Srbe u Uzdolju, 21. avgusta ove godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ JanPietruszka
Ilustracija: Depositphotos/ JanPietruszka

Tužilaštvo je zatražilo da sud produži istražni zatvor za desetoricu napadača zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, saopštio je juče DORH.

Opštinsko državno tužilaštvo u Šibeniku podnelo je 4. decembra Opštinskom sudu u tm gradu optužnicu protiv petnaestorice hrvatskih državljana, koji su u avgustu u Uzdolju napali građane srpske nacionalnosti dok su u kafiću gledali utakmicu.

Optužnica je podignuta protiv četvero 19-godišnjaka, dvojica 21-godišnjaka, četvero 23-godišnjaka, dvojice 25-godišnjaka, dvojice 29-godišnjaka i jednog 28-godišnjaka i to zbog krivično dela nasilničkog ponašanja i krivičnih dela nanošenja telesnih povreda.

Iako je tužiteljstvo nakon toga zatražilo produženje istražnog zatvora za desetoricu napadača, Opštinski sud u Šibeniku odbio je taj predlog i odredio im mere opreza zabrane posećivanja određenih mesta i obvezu redovnog javljanja određenoj osobi ili državnom telu.

U petak su tako iz istražnog zatvora puštena desetorica napadača, dok su ostali pušteni ranije.

Svih 15 napadača terete da su 21. agusta oko 22.15 sati, zajedno i dogovorno, s više automobila došli do ugostiteljskog objekta u Uzdolju znajući da se u njemu nalazi veći broj građana srpske nacionalnosti, koji prate televizijski prenos nogometne utakmice između klubova iz Srbije i Švajcarske, i to s ciljem da se s njima obračunaju kao građanima srpske nacionalnosti i navijačima fudbalskog kluba iz Srbije.

Tereti ih se da su potom, svi maskirani fantomkama, majicama i maramama i s raznim drvenim i metalnim predmetima, štapovima i mačetom u rukama ušli u ugostiteljski objekt u kojem su bili vlasnica i osamnaest gostiju među kojima i deca, uz razne pogrdne reči i psovke, razbijali inventar, kao i da su daskama, štapovima i mačetom fizički nasrnuli na prisutne goste, a nakon toga se udaljili u nepoznatom pravcu.

Petero gostiju, među kojima i jedno dete, zadobili su fizičke povrede, a šteta počinjena vlasnici se procenjuje na iznos od oko 25.000 kuna, prenela je zagrebačka N1 tv.

strana 1 od 171 idi na stranu