Slučaj Zakintos, drugi put; Majka: Pravda će biti zadovoljena

Beograd -- Ponovljeno suđenje za ubistvo američkog studenta Bakarija Hendersona (22) na grčkom ostrvu Zakintos 2017. trebalo bi da počne 8. januara, prenosi "Blic".

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot/B92
Screenshot/B92

Za to ubistvo su petorica Srba i jedan britanski državljanin bosanskog porekla osuđeni na kazne zatvora od pet do 10 godina.

Kako piše "Blic", datum početka novog suđenja je američkom portalu CBS Austin potvrdila majka Bakarija Hendersona.

Ona je rekla da se nada da će ovog puta pravda biti zadovoljena i da će grčko pravosuđe uvideti da osuđeni zaslužuju veće kazne. Najvišu kaznu dobio je Amir Omardžić, britanski državljanin bosanskog porekla, koji je osuđen je na 15 godina zatvora.

Od srpskih državljana, Dušan Ranković je kažnjen sa 10 godina zatvora, Miloš Ilić, Stefan Stojanović i Nemanja Ristić dobili su po devet godina zatvora, kao mladi punoletnici, dok je Miloš Senić dobio pet godina zatvora.

Grčko tužilaštvo je na zahtev porodice ubrzo posle toga podnelo žalbu na prvostepenu presudu, tražeći da se šestorki ponovo sudi, ali i grčkom državljaninu koji je oslobjoden, i to ne samo za krivično delo teške telesne povrede, već i teško ubistvo.

Amerikanac Bakari Henderson (22) iz Teksasa pretučen je na Zakintosu, a od zadobijenih povreda je ubrzo preminuo.

Kako su tada pisali grčki mediji mediji, ključan je bio njegov "selfi" s jednom konobaricom, na kojem se vidi da je pijan pokušao da je privuče radi slikanja, ali da ga je ona odgurnula, što je izazvalo intervenciju "izbacivača" kluba, a potom i kavgu gostiju sa Amerikancem i napad na njega.

Ubrzo je nastala opšta tuča, a Henderson je pobegao iz lokala. Na jezivom snimku vidi se kako ga grupa mladića sustiže kod jednog automobila, obara na pod i nanosi mu udarce rukama i nogama, prenosi "Blic".

strana 1 od 115 idi na stranu