Rute: Holandija nije protiv proširenja EU

Holandija se ne protivi proširenju Evropske unije, izjavio je premijer Holandije Mark Rute.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.12.2019.

09:28

Rute: Holandija nije protiv proširenja EU
Ilustracija: Getty images/ Adam Berry

Rute smatra da Albanija trenutno nije spremna za otvaranje pregovora o članstvu, a da je Severna Makedonija blizu tog cilja.

Holandski premijer je na marginama nedavnog NATO samita u Londonu rekao da zemlje koje čele članstvo u EU treba da budu spremne, kao što je, prema njegovim rečima, bila spremna Crna Gora kada je otpočinjala pregovore.

"Ne verujemo da je Albanija spremna da u ovom trenutku započne razgovore sa EU, a što se tiče Severne Makedonije, ona je bliža tom cilju", rekao je Rute za podgoričku Pobjedu.

Dodao je da pojedine zemlje nisu želele da proces pregovaranja Severne Makedonije i Albanije sa Briselom bude razdvojen.

"Neki drugi to ne žele i zato smo na poslednjem Evropskom savetu odlučili da ne napredujemo po pitanju otvaranja pregovora sa ovim državama", rekao je Rute, preneo ej portal RTCG.

Na pitanje da li je 2025. godina zaista realan rok za ulazak neke od zemalja Zapadnog Balkana u EU, Rute je odgovorio da pristupanje EU do određenog datuma nije cilj sam po sebi.

"Nemam pojma. I to nije cilj sam po sebi. Nemamo ništa protiv EU proširenja, ali se moramo postarati da se držimo pravila i da sve mora biti strogo i pošteno. To je oduvek naša pozicija", zaključio je Rute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: