Opozicija ukazuje na nedovoljno poštovanje ljudskih prava

Beograd -- Deo opozicionih stranaka izrazio je danas nezadovoljstvo stepenom poštovanja ljudskih prava u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tim povodom Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštava da država ne čini dovoljno da se u toj oblasti postigne pozitivan pomak. Međunarodni dan ljudskih prava je "pod senkom" izostanka lustracije u Srbiji, kaže se u saopštenju LSV koji je potpisao portparol stranke Aleksandar Marton.

LSV smatra da se propisani mehanizmi zaštite ljudskih prava nedovoljno odlučno koriste, kao i da Ustav i zakoni ne predstavlju kvalitetnu garanciju poštovanja prava.

U saopštenju LSV se ukazuje da postoji mnogo primera diskriminacije i netolerancije, da se na kanalima sa nacionalnom frekvencijom nesmetnao šire verska i nacionalna mržnja, da desničari prete gradjanima na skupovima.

Dodaje se i da su ranjive i manjinske grupe često na udaru ekstremističkih grupa, dok pozicija žena i dalje nije na nivou moderne države.

LSV tvrdi da su ugrožena i prava na rad i pravedne uslove rada i navodi da bi u Srbiji trebalo da postoji ministarstvo koje bi se bavilo pitanjima zaštite ljudskih prava.

Demokratska stranka je, istim povodom, Međunarodnog dana ljudskih prava, ocenila da je vlast ta koja krši ljudska prava.

Kao primere za to DS u saopštenju navodi slučaj Aleksandra Obradovića, radnika "Krušika", i uslove za održavanje izbora. DS je kritikovala i javne medijske servise da krše pravo na objektivno i istinito informisanje građana.

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana Sergej Trifunović je u saopštenju ocenio da se građani Srbije još nisu izborili za svoja prava i poručio da, kako je naveo, priželjkuje da uskoro dođe dan kad će svaki građanin Srbije moći da kaže da je slobodan.

strana 1 od 111 idi na stranu