Bocan-Harčenko: Srbija ima najbolju politiku za Z. Balkanu

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Srbija ima najbolju politku za Zapadni Balkan.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.12.2019.

16:33

Bocan-Harčenko: Srbija ima najbolju politiku za Z. Balkanu
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Kako je rekao, ona je rezultat izbalansirane i uravnotežene saradnje sa Evropom i Rusijom.

"Vidljivo i očigledno je da Srbija ima politku koju smatramo najboljom na Zapadnom Balkanu zahvaljujići ravnoteži i balansiranoj saradnji sa Zapadom, Evropom i Rusjom" rekao je Bocan-Harčenko i dodao da Rusija smatra i da je takva politika najbolja opcija za region Zapadnog Balakana.

Evrointegracije i članstvo Srbije u EU i drugih balkanskih zemalja nisu nikava smentanja za Moskvu i prepreka za saradnju sa Srbijom, rekao je on i ocenio da politika Rusije na Balkanu nikada nije bila aktivnija.

alkan je veoma važan region za Evropu i globalno gledano i privredno, ekonomski, energetski i kulturno i humanitarno, rekao je Bocan Hračenko i kao značajno naveo to što će Balkan kao infrastruktruna raskrsnica postati još važnije mesto.

Rusija želi saradnju sa svim zemljama Zapadnog Balkana ali ima najbolju saradnju sa Srbijom koja je, kako je naveo, najmoćnija država regiona. Ta saradnja zasnovana je i na tradiciji i na pragmatizmu, rekao je amabsador i dodao da to pokazuje i redovnost sastanaka, ne samo na najvišem državnom vrhu, već i u svakoj drugoj oblasti.

Što se tiče sastanka, Vladimira Putina sa predsednicima, Aleksandar Vučić je na prvom mestu u Evropi, rekao je Bocan Hračenko i dodao je da je to moguće kada u odnosima postoji suština i podrška uključujići i onu po pitanju KiM.

On je rekao i da se na Balkanu realizuju ruski projekti među kojima su oni Gapsromnjeft, železnice i Turski tok koji će u Srbiji, kako očekuje biti završen naredne godine.

Dodao da je da ne razume kritike da se kroz gas i naftu jača zavisnosti od Rusije.

"Svaka delatnost Rusije se potpuno uklapa u pojmove integracije ismatramo da je značaj svih tih projekta važan i za Evropu," rekao je on.

Uvažavamo pregovarački proces Srbije sa EU i poštujemo stav Srbije koji se oslanja na nacionalne interese, rekao je Bocan Hračenko.

Ambasador je ocenio i da EU nije ista ona koja je bila pre 10 godina ili kada je pravljena prolitika proširenja na Zapadni Balkan i da kao takva ne može biti rešenje za sve probleme.

"Ne verujem iz subjetnivih razloga da proces proširenja EU može da se kreće isto tako brzo kao pre, iz objektivnih razloga koji se nalaze van regiona Zapadnog Balkana" rekao je on.

Ponovio je da je stav Rusije o NATO poznat, da je širenje Alijanse štetno, pogotovo kada se dešava pod spoljnim pritiskom bez obzira na nacionalni interes.

Za zemlju je najbolja vojno-politčka nautralnost, rekao je ambasador i dodao da svaka zemlja ima pravo da kupi naoružanje od Rusije ako je ona sposobna da ponudi nešto najbolje i najsavremenije, uz prihvatljivu cenu.

Bocan-Harčenko je govovio na skupu "Balkanska politika Rusije" u Institutu za međunarodnu poltiku i privredu kome su prisustvovali i brojni ambasadori i predstavnici diplomatskog kora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: