"Ne vidim zašto ne bi moglo"; "Ustav je jasan"

Bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero rekla je da Ustav jasno kaže do kog datuma moraju da budu okončani parlamentarni izbori u redovnom terminu.

Izvor: N1

Utorak, 10.12.2019.

15:06

Ilustracija: Depositphotos/Leonid_Andronov

Normativa je takva da se izbori ne mogu održati nakon tog termina, osim ukoliko bi se uvelo vanredno stanje, objasnila je za N1 Vida Petrović Škero, komentarišući izjavu lidera Dveri Boška Obradovića da je jedina tema razgovora s delegacijom Evropskog parlamenta bilo pomeranje datuma izbora.

Ona je objasnila da, shodno datumu kada je konstituisan aktuelni saziv Skupštine Srbije, praktično ostaju samo tri vikenda kada izbori mogu da budu održani.

“Mimo toga izbori ne mogu biti održani, sem da se menjaju zakoni i Ustav. Šta bi se u tom slučaju dešavalo nakon isteka mandata poslanicima, ko bi vršio funkciju parlamenta, izabrao novu vladu?“, pita se Vida Petrović Škero, koja se našla na spisku istaknutih ljudi koji podržavaju Demokratsku stranku i Zorana Lutovca.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović tvrdi da ipak postoji mogućnost da izbori ne budu održani u predviđenom terminu.

“Za pomeranje termina izbora postoji rešenje u pravnom smislu, a to je leks specijalis. Ako su ti posebni zakoni toliko puta do sada rešavali razna krizna politička pitanja, ne vidim zašto to ne bi moglo biti i ovog puta. Dakle, leks specijalis kojim bi bio potvrđen sporazum o slobodnim i poštenim izborima između vlasti i opozicije, utvrđene garancije da će taj sporazum zaista biti primenjen i određen termin izbora nakon devet meseci od donošenja tog zakona. S obzirom na to da bi iza toga stale sve političke opcije, to bi bila potpuno normalna aktivnost koja bi vodila ka smirivanju tenzija i rešavanju ovog pitanja na pravim demokratskim izborima“, istakao je Obradović.

Lider Dveri je tada izneo pravno tumačenje da bi sve do trenutka potvrđivanja mandata novim poslanicima, stari saziv parlamenta bio nosilac zakonodavne aktivnosti, bez obzira na to što bi mu istekao mandat. Upitan da objasni po kom osnovu bi bio produžen mandat aktuelnom sazivu parlamenta, ukoliko nije proglašeno ratno ili vanredno stanje, Obradović je odgovorio:

“Ako mene pitate, ovo su vanredne političke okolnosti i mi u Srbiji već dugo živimo u vanrednom stanju.“

Ustav Srbije propisuje da izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike, 90 dana pre isteka mandata Skupštine, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana. To praktično znači da parlamentarni izbori moraju biti održani najkasnije 30 dana pre isteka poslaničkih mandata.

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana. Aktuelni saziv srpskog parlamenta konsituisan je 3. juna 2016. godine, što prema slovu zakona znači da izbori za narodne poslanike mogu biti održani samo u terminu između 19. aprila i 3. maja 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: