"Nijedna država neće biti pošteđena, ovo je najveća pretnja od Drugog svetskog rata"

Globalno zagrevanje može izazvati humanitarne krize kakve svet nije video od četrdesetih godina prošlog veka, upozorava visoka komesarka UN za ljudska prava.

Izvor: Jutarnji.hr

Ponedeljak, 09.12.2019.

17:40

Foto: Tanjug/AP/Andrea Comas

Nijedna država neće biti pošteđena klimatske krize, poručila je Čileanka Mišel Bašele uoči Svetskog dana ljudskih prava, koji se obeležava u sredu.

Ona je rekla da klimatske promene već utiču na pravo na život, zdravlje, hranu, vodu, sklonište i razvoj, javlja Hina.

"Među mnogim humanitarnim izazovima koji su metastazirali tokom prve dve decenije 21. veka svetska klimatska vanredna situacija je možda najveća, globalno raširena pretnja ljudskim pravima od Drugog svetskog rata", saopštila je komesarka.

Svet duguje zahvalnost milionima dece, tinejdžera i mladih ljudi koji su ustali i počeli da govore o toj krizi, zaključila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: