Albanija: U znak solidarnosti, a zbog Handkea

Albanija saopštila da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelovih nagrada za književost jer je ovogodišnje priznanje dato austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Izvor: Beta/AP

Ponedeljak, 09.12.2019.

13:35

Albanija: U znak solidarnosti, a zbog Handkea
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH

Handke je inače podržavao bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Albanija je objavila da u znak solidarnosti s kosovskim Ablancima, njen ambasador u Švedskoj neće prisustvovati svečanosti u utorak jer je Handke bio pristalica i podržavao Miloševića.

Pre dva dana ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli rekao je da je dao instrukcije kosovskoj ambasadorki u Stokholmu da bojkotuje ceremoniju i rekao da "pisac koji podržava Miloševića i njegov genocid u Bosni i Kosovu ne zaslužuje Nobelovu nagradu".

Švedski akademik Peter Englund, istoričar i pisac, takođe je najavio da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelove nagrade za književnost Handkeu koji je kritikovan zbog prosrpskih stavova tokom ratova devedesetih godina u Jugoslaviji.

Handke odbija da govori na pitanja o svom prosrpskom stavu.

Ove godine će izuzetno biti uručene dve Nobelove nagrade za književnost: ovogodišnja Handkeu, a propšlogodišnja, tada neuručena iz proceduralnih razloga, poljskoj spisateljici Olgi Tokarčuk. Kao i dobitnicima za medicinu, hemiju, fiziku i ekonomiju, njima će nagrade ururučiti kralj Švedske Karl 16. Gustaf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: