Albanija: U znak solidarnosti, a zbog Handkea

Tirana -- Albanija saopštila da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelovih nagrada za književost jer je ovogodišnje priznanje dato austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Izvor: Beta/AP
Podeli
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH

Handke je inače podržavao bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Albanija je objavila da u znak solidarnosti s kosovskim Ablancima, njen ambasador u Švedskoj neće prisustvovati svečanosti u utorak jer je Handke bio pristalica i podržavao Miloševića.

Pre dva dana ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli rekao je da je dao instrukcije kosovskoj ambasadorki u Stokholmu da bojkotuje ceremoniju i rekao da "pisac koji podržava Miloševića i njegov genocid u Bosni i Kosovu ne zaslužuje Nobelovu nagradu".

Švedski akademik Peter Englund, istoričar i pisac, takođe je najavio da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelove nagrade za književnost Handkeu koji je kritikovan zbog prosrpskih stavova tokom ratova devedesetih godina u Jugoslaviji.

Handke odbija da govori na pitanja o svom prosrpskom stavu.

Ove godine će izuzetno biti uručene dve Nobelove nagrade za književnost: ovogodišnja Handkeu, a propšlogodišnja, tada neuručena iz proceduralnih razloga, poljskoj spisateljici Olgi Tokarčuk. Kao i dobitnicima za medicinu, hemiju, fiziku i ekonomiju, njima će nagrade ururučiti kralj Švedske Karl 16. Gustaf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 572 idi na stranu