Amerikanci, svi na ovoj fotografiji su vas lagali FOTO

Vašington post objavio je insajderske detalje o tome šta je, kako je navedeno, pošlo po zlu u najdužem oružanom sukobu u istoriji SAD - u Avganistanu.

Izvor: M. Ro.
Podeli
Fotografija: ALEX BRANDON / POOL
Fotografija: ALEX BRANDON / POOL

Za skoro dve decenije rata u Avganistanu, lideri SAD su neprestano ponavljali: Napredujemo. Nisu napredovali, piše list, pokazuju dokumenti iz vlade. I lideri su to dobro znali.

Poverljivi vladini dokumenti koje je priukupio Vašington post pokazuju da visoki zvaničnici SAD nisu govorili istinu o ratu u Avganistanu tokom 18-godišnje kampanje, dajući "ružičaste" izjave, za koje su znali da su lažne i skrivajući dokaze da je rat postao siguran poraz.

Dokumetni su prikupljeni kao federalni projekat istraživanja ključnih grešaka u najdužem oružanom sukobu u istoriji SAD. Oni uključuju više od 2.000 stranica neobjavljenih interjvua s ljudima koji su imali direktno učešće u ratu, od generala do diplomata i humanitarnih radnika, kao i avganistanskih zvaničnika.

Vlada SAD pokušala je da sakrije identitete većine iz tih intervjua. Vašington post pobedio je na sudu posle tri godine zahvaljujući ustavu.

"Bili smo lišeni fundamentalnog razumevanja Avganistana - nismo imali ideju šta radimo", rekao je 2015. u tim intervjuima Daglas Lut, general vojske koji je služio u Avganistanu, za vreme Buša i Obame.

"Da su Amerikanci znali veličinu ove disfunkcionalnosti... Izgubljeno je 2.400 života", odao je Lut, okrivljujući za smrt vojnog osoblja birokratiju Kongresa, Pentagona i Stejt departmenta.

Od 2001. godine više od 775.000 američkih vojnika poslato je u Avganistan, mnogi u više navrata. Od toga 2.300 je poginulo i 20.589 je ranjeno, prema podacima Ministarstva odbrane.

U intervjuima službeniika različitih statusa provlači se da tri predsednika - Džordž Buš, Barak Obama i Donald Tramp, koji s njihovim vojnim komandantima nisu uspeli da sprovedu svoja obećanja o pobedi u Avganistanu.

Mnogi su intervjuisani s pretpostavkom da njihove izjave neće postati javne i otvoreno su govorili da su ratne strategije bile pune fatalnih grešaka i da je Vašington potrošio ogromne sume novca pokušavajući da preobrazi Avganistan u modernu naciju,.

Ističe se da je vlada SAD bila neuspešna u pokušajima da iskoreni korupciju, izgradi kompetentnu vojsku Avganistana i spreči trgovinu opijumom.

Potrošena suma novca je ogromna, navodi Vašington post. Od 2001. godine Ministarstvo odbrane, Stejt department i Američka agencija za međunarodni razvoj potrošili su izmešu 934 i 978 milijardi dolara, prema proceni Neta Kraforda, profesora političkih nauka na Univerzitetu Braun.

U to nije uračunat novac potrošen na delovanje CIA i Odeljenja za veterane, koje je odgovorno za medicinsku pomoć ranjenim veteranima.

"Kako smo potrošili bilion dolara? Nakon ubistva Osame bin Ladena rekao sam da nam se on verovatno smeje u grobu zbog novca koji smo potrošili na Avganistan", rekao je Džefri Igers, penzionisani marinac i službenik Bele kuće Buša i Obame.

Dokumenti koje je prikupio američki list takođe pokazuju dugu listu kontradiktornih javnih izjava američkih predsednika, vojnih zapovednika i diplomata koji su iz godine u godinu uveravali Amerikance da napreduju u Avganistanu i da je rat vredan ratovanja.

Neki od njih pokazuju da eksplicitne i uporne napore vlade SAD da namerno obmanjuju javnost. I statistike su menjane.

Intervjue je radila federalna agencija Džona Sopka, kancelarija specijalnog inspektora za rekonstrukciju dešavanja u Avganistanu, poznata kao SIGAR, koju je osnovao Kongres 2008. godine radi istrage prevare u ratnoj zoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 572 idi na stranu