Gađana vojna baza u kojoj su američki specijalci i diplomate

Bagdad -- Četiri rakete pogodile rano jutros vojnu bazu kod aerodroma u Bagdadu gde se nalaze američki vojnici. U napadu povređeno šest osoba, saopštila je vojska.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Lennart Preiss/Stringer/Getty images/Ilustracija
Lennart Preiss/Stringer/Getty images/Ilustracija

Bezbednosni izvori izjavili su za Frans pres da su svi povređeni pripadnici elitne jedinice za borbu protiv terorizma, iračke jedinice koju obučavaju i naoružavaju SAD. Dvoje povređenih su u kritičnom stanju, navela je vojska.

Vojska je dodala da su našli lokacije sa kojih su ispaljene rakete kao i druge projektile koji još nisu eksplodirali, ukazujući da je napad mogao da ima još teže posledice.

U bazi koja je danas pogođena nalaze se i američki vojnici i diplomate.

Ovo je deveti napad u šest nedelja na baze gde se nalaze američki vojnici ili na američku ambasadu u obezbedjenoj Zelenoj zoni u Bagdadu.

Iako u napadu nema žrtava, takvi napadi zabrinjavaju SAD koje planiraju da pošalju dodatnih pet do sedam hijada vojnika na Bliski istok.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za ove napade ali Vašington krivi iračke oružane frakcije koje podržava Iran, koji je veliki američki neprijatelj.

Iran naoružava, finansira i obučava najradikalnije frakcije Hašd al Šabi, paravojnu iračku koaliciju koja je sada integrisana u državu.

Ta koalicija je veća pretnja za američke vojnike od ekstremista Islamske države, rekao je jedan američki izvor.

SAD su nedavno uvele sankcije za tri pripadnika grupe Hašd al Šabi, optužujući ih da su uključeni u brutalno suzbijanje protestnog pokreta koji potresa Irak od 1. oktobra.

strana 1 od 572 idi na stranu