Erupcija vulkana: Nestali turisti, ima stradalih i povređenih VIDEO

Jedna osoba je poginula, najmanje 20 je povređeno dok se više njih vodi kao nestalo nakon erupcije vulkana na novozelandskom Belom ostrvu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2019.

07:20

Erupcija vulkana: Nestali turisti, ima stradalih i povređenih VIDEO

Kako se navodi, najmanje 20 osoba je povređeno kada je vulkan počeo da baca pepeo na tom popularnom turističkom mestu.

Policija je saopštila i da se očekuje da bude veći pošto još ima osoba koje se vode kao nestale.

Oko pedeset turista, među kojima i stranci, nalazili su se blizu vulkana u trenutku erupcije, početkom popodneva po lokalnom vremenu (u 2.11 po centralnoevropskom vremenu). Vlasti su poslale veliki broj spsasilaca da zbrinu povređene i da pronađu nestale.

"Veliki broj turista bilo je na ostrvu ili oko njega i jednom broju njih se izgubio trag", rekla je premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern u obraćanju novinarima iz Velingtona.

Viša osoba je dovedeno na čvrsto tle ali jedan broj je predveče po lokalnom vremenu i dalje bio na ostrvu, saopštila je policija, dodajući da je u sada "suviše opasno" da se sprovode akcije spasavanja na ostrvu.

Služba hitne pomoći u Fakataneu, gradu na oko pedeset kilometara od vulkanskog ostrva, navela je da je oko 20 ljudi povredjeno i da medicinski timovi pokušavaju da stignu do njih.

"Hitne službe očajnički pokušavaju da odvedu te osobe sa ostrva do bolnice da budu zbrinute", rekla je za Frans pres Džudi Tarner, gradonačelnica Fatakanea.

Nacionalna uprava za vanredne situacije procenila je ovu erupciju kao umerenu. Ipak gust stub dima vidljiv je u krugu od više kilometara.

Vajt Ajlend, koji je oko pedeset kilometara kod turističkog zaliva Bej of Plenti, ; avanturistički turisti vole da ga obilaze. To je najaktivniji vulkan u novozelandskom arhipelagu, prema navodima vladine agencije Geonet. Tu su bile ;česte erupcije poslednih 50 godina a najskorija je bila 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: