Optužnice protiv tri žene s KiM - pružanje logističkih usluga Islamskoj državi

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv tri osobe - protiv dve ćerke i njihove majke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/91viperagp
Ilustracija: Deposit photos/91viperagp

Optužnica je podignuta zbog krivičnog dela "organizovanje i ucestvovanje u teroristickoj grupi".

U saopštenju Specijalnog tužilaštva navodi se da su tri optužene učestvovale u aktivnostima terorističke organizacije tako što su otišle u Siriju i pridružile se militantnoj organizaciji Islamska država (ID).

Suprug optužene M. T. bio je u Siriji nekoliko meseci i vratio se, a za kratko vreme čitava porodica se pridružila ratovanju za ID, iako su znali da je to protivzakonito. Optužena V. T. D. je sa suprugom i ćerkom 5. oktobra 2014. preko granicnog prelaza Elez Han napustila KiM. Oni su zatim sa aerodroma u Skoplju otišli u Tursku, a potom u Siriju, navodi se u saopštenju.

"Optužena M. T. je sa suprugom 4. novembra 2014. otputovala u Siriju na isti način kao i V. T. D, dok je optužena Š. T., majka optuženih M. T. i V. T. D., 21. septembra 2015, zajedno sa svoja dva sina, preko međunarodnog aerodroma u Prištini otputovala u Tursku, pa odatle u Siriju", piše Koha.

Optužene majka i dve ćerke u Siriji su mesečno dobijale novac od ID za pružanje logističkih usluga, sve dok ID nije doživeo totalni poraz. Njih tri su se tada predale kurdskim snagama, koje su ih deportovale na KiM 24. maja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu