BiH bojkotuje dodelu Nobelove nagrade zbog Handkea

Kancelarija Željka Komšića informisala je ambasadu BiH u Švedskoj da ne postoji ovlašćenje za prisustvo ceremoniji dodele Nobelove nagrade, saznaje Klix.ba.

Izvor: klix.ba
Podeli

Ceremonija dodjele Nobelovih nagrada u Stokholmu održaće se sutra. Jednu od nagrada trebalo bi da primi i kontroverzni austrijski književnik Peter Handke.

"Ovim putem vas informišemo da Predsedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine, a u tome smislu niti u ime Ambasade BiH u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo, da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine", stoji u dopisu upućenom Ambasadi BiH u Švedskoj.

S druge strane ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak nije se oglašavao u vezi s ovim niti je odgovarao na poruke portala Klix.ba putem kojih su ga pitali da li će neko od predstavnika BiH prisustvovati ovoj ceremoniji.

Handke je u BiH, ali i u celom svetu oštro kritikovan zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom balkanskih ratova, kao i "zbog negiranja genocida i ostalih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini", piše Klix.ba, ali i zbog prisustva sahrani bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Treba naglasiti da ambasadori Kosova i Albanije bojkotuju ceremoniju dodele Nobela zbog Handkea, a isti potez su napravili i Turska i Hrvatska.

Takođe, sutra bi u Stokholmu trebalo da se održi i protesti uoči dodele Nobelove nagrade kontroverznom Handkeu na kojima će biti i predstavnici Udruženja žrtava genocida u BiH, kao i Majke Srebrenice.

strana 1 od 171 idi na stranu