Novi komesar, novo obećanje za Makedoniju i Albaniju

Komesar za proširenje Oliver Varheji kaže da bi pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom trebalo da budu pokrenuti na proleće.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2019.

11:25

Novi komesar, novo obećanje za Makedoniju i Albaniju
Getty images/Adam Berry / Stringer

Varheji je izjavio da su se ministri spoljnih poslova EU pred sastanak Saveta EU u Briselu sastali sa šefovima diplomatija Severene Makedonije i Albanije.

Debata je bila ohrabrujuća. Izgleda da ćemo biti u mogućnosti da napredujemo i ispravimo grešku načinjenu u oktobru. Trebalo bi da počnemo pristupne pregovore sa obe zemlje na proleće”, poručio je Varheji.

Zemlje članice EU nisu u oktobru mogle da se dogovore oko otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom, što je izazvalo brojne kritike na račun Unije.

Francuska je dalje korake u procesu prsitupnja EU uslovila reformom samog procesa.

Nova Evropska komisija bi do kraja januara trebalo da izađe sa predlogom nove metodologije pristupnog procesa.

Očekuje se da bi zemlje članice o novoj metodologiji i otvranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sevrenom Makedonijom trebalo da odlučuju u martu 2020.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: