Na pitanje da li bi se sastao sa Vučićem, Škoro odgovorio: "Aspolutno"

Zagreb -- Predsednički kandidat Miroslav Škoro bi, kako kaže, apsolutno razgovarao sa predsednikom Srbije ako bi taj susret, kako kaže, bio dobro pripremljen.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/dbajurin
Ilustracija: Depositphotos/dbajurin

Na opasku da je upućivao oštre poruke prema Srbiji i da je aktuelna predsednica Grabar Kitarović pogrešila kada je pozvala Vučića da poseti Hrvatsku, Škoro za zagrebačku N1 tv kaže da su ona i premijer Plenković, predsednik parlamenta Gordan Jandroković, pa i njegov protivkandidat Zoran Milanović bili profesionalni diplomate.

"Moram da priznam, kad radite u diplomatiji, onda definitivno valja proučiti Bečku konvenciju, i jednu i drugu, jedna definiše diplomatske, druga konzularne odnose, i svi najveći mislioci i stručnjaci diplomatije govore da se diplomata rađa, pa se onda malo i doškoluje i obrazuje. Mislim da u tom smislu oni ne funkcionišu na način kako bi to trebalo da bude primereno", rekao je Škoro.

Postoje, kaže, službe, i te službe moraju da pripreme svaki sastanak. Na sastanku između ozbiljnih, eto na nivou šefova država, mora biti sve usklađeno do te mere da nema iznenađenja.

"Ako postoje iznenađenja, onda je neko nekoga prevario i onda to treba iskomunicirati. Dakle nemam ja problema, što je rekao Tuđman, da sednem za sto i pregovaram s crnim đavolom ako je to u interesu Hrvatske, ali to treba biti bolje pripremljeno", naveo je.

Dodao je da je to izneo vrlo javno i to su stvari koje će se, kaže, tražiti u pregovorima sa Srbijom.

"Postoje nerešena pitanja i sa Slovenijom, postoje nerešena pitanja i sa Crnom Gorom, ali ne vidim razloga zašto ne bi to kvalitetno pripremili. Pa u krajnjoj liniji postoje nekakve tajnosti tih susreta i onda kada sve bude spremno da bi bili svi zadovoljni, treba izaći s tim u javnost. Ovako je to nanelo puno štete Hrvatskoj, a i njoj (Grabar Kitarović) samoj".

Govoreći o Srbiji kao zemlji kandidatu za članstvo u EU, Škoro kaže da će naša zemlja, kao što je i Hrvatska, morati da ispuni najviše demokratske standarde da bi ušla u članstvo. A što se bilateralnih pitanja tiče, Škoro kaže da ona i dalje ostaju otvorena.

"Hrvatska treba da proceni u kojem je to trenutku postigla odredjenu količinu sporazuma sa Srbijom ili s bilo kojom drugom zemljom, da bi mogla za nekoga dići ruku. Ja sam rekao one stvari za koje držim da su minimum. Ja ne vidim zašto bi hrvatski arhiv bilo čega bio u Beogradu, zbog čega? Zašto bi Beograd znao bolje da čuva hrvatske arhive nego mi?", zapitao je.

To je, smatra, arhiv koji definitivno treba preseliti u Zagreb i dati naučnicima da je jednostavno prekopaju. Na diektno pitanje da li bi se sastao sa Vučićem, Sskoro je odgovorio: "Aspolutno, ako je dobro pripremljeno".

strana 1 od 171 idi na stranu