Bosanska bitka za deponiju VIDEO

Mostar -- Snage MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su uz primenu sile rano jutros deblokirale deponiju Uborak pored Mostara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: likstudio/Depositphotos/Ilustracija
Foto: likstudio/Depositphotos/Ilustracija

Kako se navodi, deponiji je prošle sedmice istekla dozvola, a građani okolnih naselja je drže blokiranom od srede.

Nekoliko stotina građana okupilo se rano jutros na ulazu u deponiju Uborak, kao podrška onima koji su tu neprekidno već danima i ispred kapije su formirali živi štit, prenosi Klix.

"Ne može niko samovoljno donositi odluke, ovo je Bosna i Hercegovina. Ovi ljudi nisu kriminalci", uzvikivali su građani.

Kako prenosi Klix, ima povređenih, a intervenisala je i Hitna pomoć. Omer Hujdur, jedan od lidera Inicijative "Jer me se tiče", ranije je kazao da jednom policijskom deblokadom ovaj problem neće biti rešen.

"Uslovi za život su nam ugroženi u svakom smislu i nemamo šta izgubiti. Ako nas policija ukloni, mi se vraćamo za pola sata, ali ko štiti kriminalne radnje ovih na vlasti koji koriste nelegalnu deponiju, on se poistovećuje s njima", rekao kazao Omer Hujdur.

Deponija Uborak desetak godina je problem na koji upozoravaju meštani Vrapčića, Livča i drugih severnih mostarskih predgrađa, a stanje je posebno eskaliralo poslednje godine.

strana 1 od 171 idi na stranu