Krivična prijava zbog skrnavljenja spomenika na Kalemegdanu

Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" podnelo je krivičnu prijavu protiv NN lica zbog uništavanja spomenika kulture na prostoru Beogradske tvrđave.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Alex_Schmidt
Ilustracija: Depositphotos/Alex_Schmidt

JP je uvereno da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni.

Naime, na Grobnici narodnih heroja na kojoj se nalaze granitne ploče, odnosno grobna mesta Đure Đakovića, Ivana Milutinović, Ive Lole Ribara i Moše Pijade ispisani su grafiti, koji će zajedničkim angažovanjem službi u što kraćem roku biti skinuti s jednog od najvažnijih spomenika na Beogradskoj tvrđavi.

Odlukom Skupštine grada Beograda, inače, Grobnica narodnih heroja proglašena je za spomenik kulture 1983. godine i ispisivanje grafita predstavlja uništavanje kulturnog dobra, zbog čega je Beogradska tvrđava i podnela krivičnu prijavu.

Grobnica je podignuta 1948. kada su upisana imena narodnih heroja Đure Đakovića, Ivana Milutinovića i Ive Lole Ribara, dok je granitna ploča Moši Pijade postavljena 1957.

Granitne ploče donete su za gradilišta hrama Svetog Save, a poprsja su rad vajara Stevana Bodnarova iz 1949. godine, dok je bista Moše Pijade rad vajara Slavoljuba Stankovića.

Iz JP "Beogradska tvrđava" podsećaju da spomenici na Beogradskoj tvrđavi čuvaju sećanje na njenu dugu i burnu istoriju, koju svi zajedno moramo sačuvati, te apeluju na sve posetioce da ne skrnave spomenike kulture i ne uništavaju kulturno nasleđe Beogradske tvrđave i grada Beograda, kojim se ponosimo u svetu i prezentujemo turistima koji u sve većem broju posećuju naš grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 115 idi na stranu