Počela priprema za izbore u Srbiji: Prvo obuka biračkih odbora

Beograd -- Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je za Tanjug da je danas počela obuka za ukupno 500 instruktora za rad u stalnom sastavu biračkih odbora.

Izvor: Tanjug
Podeli

Cilj obuka instruktora je da se kroz teorijsko i prakitčno obučavanje unapredi nivo znanja i veština neophodnih za rad u biračkom odboru, čime će se podići kvalitet rada organizacija za sprovodjenje izbora.

Prema njegovim rečima, broj instruktora će zavisiti od broja biračkih mesta na teritoriji opštine, odnosno grada.

"Danas počinje obuka instruktora za Leskovac, Kragujevac, Novi Sad i Niš koji će kasnije obučavati članove biračkih odbora u stalnom sastavu. Ideja je da se podigne nivo znanja članova biračkih odbora kako bi oni bili u stanju da kompletan izborni proces sprovedu u skladu sa svim zakonima i procedurama RIK-a", rekao je Dimitrijević.

On je podsetio da su birački odbori drugi organ za sprovodjenje izbora, te da nisu stalnog karaktera već se obrazuju za svake izbore posebno.

Obuku instruktora će obavljati 19 članova Radnog tela koje je formirano na jednoj od prethodnih sednica RIK-a. Precizirao je da će obuka trajati tokom decembra. "Ovo je jedna od mera za unapredjenje izbornog procesa. Kroz nivo podizanja znanja i svesti kod članova biračkih odbora izborni proces će biti na višem nivou i ideja je da bude u potpunosti transparentan u svakoj fazi", rekao je Dimitrijević.

Na prethodnim izborima, na oko 8.500 biračkih mesta, broj članova biračkih odbora u stalnom sastavu iznosio je oko 50.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu