HDZ-ovka koja je govorila o Srbima i "vrbama" izbačena iz stranke

Zagreb -- Časni sud Primorsko-goranskog ogranka HDZ-a jednoglasno je doneo odluku o isključenju članice gradskog veća Ivone Milinović iz vladajuće stranke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ibreakstock
Ilustracija: Depositphotos/ibreakstock

Tako je okončana višemesečna politička agonija koja je započela gostovanjem Ivone Milinović u emisiji Podcast Velebit, a koje je završilo na najgori mogući način - njenim izjavama o Srbima i vrbama, objavio je riječki Novi list.

Milinovićeva je za Novi list kazala da nije dobila nikakvo službeno obaveštenje i da u ovom trenutku ne bi želela ništa da komentariše.

Ona je pre mesec dana podnela neopozivu ostavku na mesto predsednice Odbora za nacionalne manjine riječkog Gradskog veća, iako je tada rekla da su njene izjave izvučene iz konteksta.

"Napravila sam gaf, trebalo je da budem opreznija i zato sam dala ostavku", kazala je Ivona Milinović, naglašavajući da ne želi da Odbor za nacionalne manjine bude opterećen onim što se događalo.

"Kontekst ne može biti izgovor za izgovorene reči, pa preuzimam političku odgovornost i podnosim ostavku", izjavila je tada Hini.

Inače, Milinovićeva je u emisiji Podcast Velebit iznela niz kontroverznih izjava vezanih za srpsku nacionalnu manjinu. Za pesmu Hajdukovih navijača Torcide, koja glasi "Rijeko, puna si Srba / Ne brini, Rijeko, ima još vrba", rekla je da je neprimereno pevati takve pesme" i davati (jednom od lidera Srba Miloradu) Pupovcu argument da sutradan plače - ''evo su Hrvati fašisti''".

"Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi treba da znaju da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama nisu potrebne nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji gde ih ima 30-40", izjavila je u emisiji.

Ona je rekla da je neopozivu ostavku podnela jer su za nju u poslovnom i privatnom životu važnija dela nego reči, i dodala da je ponosna što su u njenom mandatu u odboru nakon deset godina prvi put povećana sredstva za rad Veća za nacionalne manjine za 50 posto.

Ona je navela da je njena namera bila suprotna i da je htela da osudi istupe dela Torcide.

"Onaj koji je gledao emisiju i hteo da shvati, shvatio je da su moje reči izvučene iz konteksta jer je moja namera bila suprotna, osuditi šovinističke istupe dela Torcide na utakmici Rijeke i Hajduka, kada su iz Torcide vređali sve građane Rijeke, nezavisno od nacionalnosti. Žao mi je što i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nije stao u odbranu našeg grada i osudio ponašanje Torcide", kazala je Milinović.

strana 1 od 171 idi na stranu