Stižu džihadisti iz Sirije, sprema im se "doček" na aerodromu u BiH

Počinje proces deportacije državljana BiH posle pada Islamske države i očekuje se dolazak još 256 radikalnih terorista

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 07.12.2019.

08:32

Stižu džihadisti iz Sirije, sprema im se
Ilustracija: Depositphotos/ zabelin

Devetorica muškaraca, pripadnika terorističke organizacije Islamska država, koji stižu u BiH iz Sirije, odmah po sletanju aviona na sarajevski aerodrom biće uhapšeni i predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Pored devetorice opasnih terorista iz Sirije će deportovati još sedam žena i 15 dece.

Žene i deca će biti smešteni u Delijašu, kod Sarajeva, gde se nalazi azilantski centar. Oni će nakon određenog vremena i završetka svih potrebnih provera biti pušteni kućama.

Kada se govori o devetorici opasnih terorista koji stižu u BiH na spisku su Armin Čurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko.

"Svi oni će biti osumnjičeni za krivična dela organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim delima protivzakonito formiranje i pridruživanje paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam", kaže, za "Novosti", Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH.

On dodaje da se radi o opasnim licima kojima će odmah biti određen jednomesečni pritvor.

Dolazak devetorice terorista sa pet godina staža ratovanja za Islamsku državu tek je prvi kontingent ratnika iz ID, koji će biti prebačeni u BiH, nakon sloma te terorističke tvorevine.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, kaže, za "Novosti", da se u narednom periodu očekuje dolazak oko 256 opasnih terorista u BiH, a koji su sada u zarobljeništvu.

"Slaba zakonska regulativa omogućava tim osobama da se nagode sa Tužilaštvom i da dobiju godinu dana zatvora, koju mogu da plate i odmah izađu na slobodu. Sada je na bezbednosnim agencijama da prate i tokove novca i da vide ko za ove ljude plaća kazne i odakle stiže novac", ističe Galijašević.

On dodaje da devetorica koja stižu u BiH pripadaju grupi Nusreta Imamovića, vehabijskog vođe, koji već pet godina ratuje za Islamsku državu. Među njima najopasniji su Armin Čurti i Jasmin Keserović, koji je čak bio u klipovima Islamske države gde je pozivao na ubistvo po Sjedinjenim Američkim Državama.

"Sve osobe koje dolaze u BiH iz Sirije su opasne. To su ljudi koji su prošli obuke za borbu i učestvovali u terorističkim akcijama. Posebno je opasan Emir Markota. Njegove slike još nema, a pretpostavlja se i da mu je ovo lažno ime i službe uopšte ne znaju ko se krije iza tog imena", ističe Galijašević.

On dodaje da puštanja na slobodu znači i jačanje radikalne ideologije u BiH, jer oni dolaze i sa novim porukama za radikalne islamiste u BiH.

"Ukoliko pravosuđe BiH pomenutu devetoricu ne osudi na višegodišnje kazne to će biti jasna poruka da su teroristi dobrodošli u BiH. Ovakvim potezom od BiH se pravi "bure baruta", koje bi moglo da eksplodira na štetu Evropske unije", ističe Galijašević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: