Ko će doći na razgovor, a ko sada tek neće?

Odluka evroparalmentaraca da tokom poslednje posete Beogradu na sastanak pozovu samo predstavnike PsG i SzS napravila je dodatne podele unutar opozicije.

Izvor: Tanjug

Subota, 07.12.2019.

16:18

Ko će doći na razgovor, a ko sada tek neće?
Ilustracija: Depositphotos/ londondeposit

To se događa uoči treće runde dijaloga o izbornim uslovima u Narodnoj skupštini, uz posredovanje predstavnika EP, piše Tanjug.

Glavni razlog za različite stavove, mimo, kako kažu, "jedva primetnih rezultata dosadašnjih pregovora", je nezadovoljstvu odlukom Vladimira Bilčika i Manfreda Vebera da se tokom boravka u Beogradu, 3. decembra, u sedištu Delegacije EU sastanu samo sa predstavnicima SzS i PSG.

Osim što smatraju, kako su ranije rekli neki od njih, da je to selektivno ponašanje predstavnika EP, posebno se ukazuje na činjenicu da su na taj način diskriminisane upravo proevropske stranke, za razliku od SzS, čije članice su i one stranke koje vode pro rusku i antievropsku politiku.

Savez za Srbiju je, inače, ranije "istupio" iz dijaloga.

Ko će, dakle, izuzimajući predstavnike vladajuće koalicije, doći na završnu rundu dijaloga?

Generalni sekretar Lige socijaldemorakta Vojvodine Bojan Kostreš kaže da će Predsedništvo stranke 10. decembra razgovarati o eventualnom učešću na sastanku zakazanom za petak.

LSV je, kako navodi, iznenađena stavovom EP, čiji su zvaničnici prošli put na sastanak pozvali samo deo opozicije, odnosno "grupacije koje se predstavljaju kao zastupnici ruskih interesa".

"Ako EU želi da definiše stavove prema Srbiji na taj način, duboko greši", rekao je Kostreš za Tanjug i dodao da će LSV, bez obzira što zalaže za evrointegracije koje, ističe, nemaju alterantivu, razmisliti da li želi da učestvuje u takvim razgovorima.

"Razmislićemo, jer nam se čini da razgovori liče na frarsu", rekao je Kosteš i dodao da se u LSV nadaju da je takvo ponašenje - odabir sagovornika - rezultat nesnalaženja i loših informacija, a ne odluke da se mora razgovarati sa onima koji "protežiraju ruske, a ne i evropske stavove".

Lider LDP Čedomir Jovanović navodi za Tanjug da ostaje pri stavu da učešće na okruglom stolu vlasti i opozicije, uz posredovanje predstavnika EP, nema smisla posle odluke predstavnika Bilčika i Vebera da na poslednji sastanak pozovu samo SzS i PSG.

On je tada na tviteru napisao da je to "spletkarenje iza leđa" i to sa fašistima.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković dolazi u petak, iako nije zadovoljan rezulatima prve dve runde.

"Dobro je da se razgovara. Vlast ima puno prostora da promeni izborne uslove pogotovo na polju medijske slike", rekao je on za Tanjug.

"Postoje male, nadam se da su to početne, ali nedovoljne promene da bismo rekli da liče na standarde demokratske Evrope", naveo je Živković i dodao da su evroparlamentarci morali da budu dosledniji i oštriji u zahtevima prema vlasti.

Nada se da će to biti slučaj na trećoj rundi.

Aleksandar Šapić, lider Srpskog patriotskog saveza, kaže da SPAS prihvata poziv na susret sa evroparlametrcima, kao i na svaki drugi koji treba da donese rešenja.

Navodi da rezultati tih razgovora ipak zavise od toga da li će vlast primeniti dogovoreno.

"Ako vlast implementira ono o čemu smo pričali u meri u kojoj su dali reč, mislim da će izbori biti bolji od prethodnih, a da li će biti dovoljno dobri, neće", rekao je Šapić za Tanjug i dodao da treba raditi i dalje kako bi se nastavio proces poboljšanja društvenog stanja.

Predstavnica Stranke moderne Srbije Tanja Macura kaže da za njih treća runda razgovora nije nezivesna.

"Najavili smo učešće i na sastanku i na radnoj večeri, koja mu prethodi", rekla je ona za Tanjug, ali i izrazila nezadovoljstvo što pojedini opozicioni lideri iz SzS najavljuju odvojene sastanke sa predstavnicima EP.

"Upozoravamo da će samo zaključi sa zvaničnih sastanka sa predstavnicima EP biti jedini relevantni kao i ocene OEBS-a i ODIHR-a", rekla je Macura i dodala da će oni jedino uticati na njihovu konačnu odliku o izlasku na izbore.

Podseća da su nakon druge runde razgovora u skupštinsku proceduru ušli predlozi zakona koji se tiču izbora, što pozdravljaju, jer očekuju da će njihovo usvajanje poboljšati izborni proces.

"Od razgovora ne očekujemo čudo, ali pomaka ima - vlast je priznala da ima problema sa izbornim ciklusom", rekla je Macura.

SMS zaključuje da ima pomaka, ali ne revolucionarnih, da je opozicija prisutnija na javnom servisu i da očekuje da će svi učesnici političkog života imati iste uslove i prilike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: