Ministar odbrane na sopstvenoj koži osetio očaj u vojsci

Tešku situaciju u kojoj se nalazi austrijska vojska na svojoj koži osetio je i sam ministar odbrane.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.12.2019.

15:14

Ministar odbrane na sopstvenoj koži osetio očaj u vojsci
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Austrijska vojska se nalazi u teškoj situaciji, na koju je upozorio ministar odbrane Tomas Štarlinger, koji je sada i na "sopstvenoj koži" imao priliku da oseti koliko je austrijska vojna oprema zastarela.

Jedinom tehnički ispravnom transportnom letelicom austrijske vojske tipa "herkules C-130" Štarlinger je otputovao u Bosnu i Hercegovinu, ali se zbog kvara letelice danas vratio kolima, a članovi delegacije autobusom.

Kada je delegacija trebalo da se vrati iz Sarajeva u Beč na "Herkulesu" za ustanovljen tehnički kvar, piše liste "Klajne cajtung". Delegacija je morala da napusti avion i sačeka na aerodromu pokušaj popravke.

Međutim, pošto nije bilo moguće popraviti kvar, organizovan je autobus vojske za povratak delegacije u Austriju, a taj put, umesto sat vremena, traje sedam sati.

Portparol vojske Mihael Bauer objavio je da je avion imao probleme s hidraulikom.

Povratak avionom je odložen zbog problema s hidraulikom. Povratak se sada obavlja drumom. Drugi "Herkules" čeka na nove propelere, i do kraja januara neće leteti, a treći transporter je do maja u Engleskoj na tehničkom. Ti avioni su stariji od 50 godina", ukazao je on.

Štarlinger je u septembru objavio finansijski izveštaj u kojem je pokazao koliko je kritično stanje u vojsci.

Preporučio je povećanje vojnog budžeta narednih godina sa aktuelnih 2,2 na 3,1 milijardi evra, kao i postepeno povećanje na jedan odsto od BDP-a do 2030.

Ukazao je da vojska više nije u stanju da štiti zemlju, a ni da pruži pomoć građanima u slučaju elementarnih nepogoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: