Grčka ambasadoru: Imate 72 časa da napustite zemlju

Grčka je odlučila da protera libijskog ambasadora zbog sporazuma Libije i Turske o povlačenju pomorske granice između dve zemlje u blizini grčkog ostrva Krit.

Izvor: B92

Petak, 06.12.2019.

11:30

Grčka ambasadoru: Imate 72 časa da napustite zemlju
Ibphoto/Depositphotos

Kako prenosi Rojters, libijski ambasador Mohamed Junis Menfi ima 72 časa da napusti Grčku, rekao je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas.

On je rekao da tursko-libijski sporazum predstavlja "grubo kršenje međunarodnog prava", ali je dodao da potez Atine ne znači da Grčka pogoršava diplomatske odnose s Libijom.

Turska i međunarodno priznata vlada Libije u Tripoliju potpisale su 27. novembra sporazum kojim definišu međusobnu granicu i dogovor o proširenju bezbednosne i vojne saradnje.

Grčka je ocenila da je sporazum apsurdan pošto ignoriše postojanje Krita između obala Turske i Libije.

Sporazum dodatno povećava tenzije u već postojećem sporu Turske s Grčkom, Kiprom i Egiptom oko prava na eksploataciju gasa i nafte u istočnom Mediteranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: