Istorijski: Angela prošla kroz kapiju sa natpisom "Rad oslobađa" VIDEO

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u Memorijal Aušvic-Birkenau u Poljskoj, najzloglasniji nacistički logor, prvi put otkako je došla na vlast.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.12.2019.

08:41

Istorijski: Angela prošla kroz kapiju sa natpisom
EPA-EFE/ANDRZEJ GRYGIEL/POLAND OUT

A to je bilo pre 14 godina.

Po dolasku na ovo najmračnije mesto nemačke istorije, Merkelova je prošla kroz ulaznu kapiju nekadašnjeg logora na kojoj i danas stoji cinični natpis "Rad oslobađa". Merkelova je donela i donaciju od 60 miliona evra namenjenu fondu za očuvanje fizičkih ostataka lokacije - baraka, tornjeva i ličnih predmeta žrtava poput cipela ili kofera.

Nemačka je već poklonila 60 miliona evra kada je fond osnovan pre deset godina, saopštio je Memorijal Aušvic-Birkenau, prenosi AP.

Od kada je postala kancelarka 2005. godine, Angela Merkel je posetila i odala poštovanje žrtvama drugih nacističkih logora, a u izraelskom muzeju holokausta i memorijalu Jad Vašem bila je pet puta.

Snage nacističke Nemačke ubile su oko 1,1 milion ljudi u kompleksu Aušvic-Birkenau tokom okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu. Logor je oslobodila sovjetska armija 1945. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: