"Jedinica broj 29155"

Španski poslanik u Evropskom parlamentu Žordi Kanjas optužio "Jedinica broj 29155" ruske vojno-obaveštajne službe za podrivanje stabilnosti Evrope.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Chip Somodevilla/Staff/Getty images/Ilustracija
Chip Somodevilla/Staff/Getty images/Ilustracija

Kanjas je prevashodno mislio na povezanost te jedinice sa separatističkim kataonskim težnjama, ali s druge strane, veteran ruske spoljne obaveštajne službe Lav Karaljkov ističe da ni u vojnoj ni u spoljnoj ruskoj obaveštajnoj službi ne postoje odeljenja koja se bave podrškom separatističkim pokretima bilo koje vrste.

"GRU, ruska vojna obaveštajna služba, koju optužuju za subverzivne aktivnosti, po svojoj kompetenciji nema nikakve veze sa bilo kakvim pokretima otpora ili oslobođenja. Ona se prvenstveno bavi obaveštajnim aktivnostima u sferi oružanih sila, nadzire vojne objekte i u određenom stepenu vojno-industrijske komplekse, tako da nema nikakve veze sa podrškom katalonskim separatistima", rekao je Karaljkov.

On dodaje da takvih aktivnosti nije bilo ni za vreme Sovjetskog Saveza i da čak ni tada nije podržavan "baskijski nacionalizam", kada je to u potpunosti bilo moguće izvesti.

Evropski poslanik se međutim, poziva na španski list "El Pais", koji je objavio podatke iz neimenovanih izvora da je španski Nacionalni sud pokrenuo istragu zbog navodnog mešanja specijalne "Jedinice broj 29155" ruske vojno-obaveštajne službe u unutrašnje poslove Španije, podržavajući katalonski separatistički pokret. ž

Prema navodima ovog lista, ruska vojna obaveštajna služba je umešana u nekoliko pokušaja destabilizacije stanja u Evropi, a Kanjas ističe da je Evropski parlament više puta upozoravao na pokušaje Moskve da destabilizuje EU. On je postavio pitanje novoj Evropskoj komisiji - na koji način planira da se bori protiv ruskog mešanja u političke i izborne proces EU.

Sličan tekst ranije je, podseća Sputnjik, objavio i američki list "Njujork Tajmsa", koji je kao glavni zadatak ove obaveštajne jedinice naveo destabilizaciju Evrope.

Ruski ekspert ističe da danas svako može da izmisli šta hoće, ali da je najvažnije pitanje da li postoje dokazi ili ne. On kao primer navodi najnovije optužbe na račun Rusije povodom ubistva jednog od bivših čečenskih terorista u Nemačkoj, iako se radi o unutrašnjem obračunu između članova grupe.

Karaljkov na listu besmislenih optužbi dodaje i slučaj Skripalj, gde takođe nije bilo nikakvih dokaza, i ističe da "takvi slučajevi" ne spadaju u nadležnost ruskih obaveštajnih službi.

"Ruske vojne obaveštajne službe se bave isključivo oružanim silama zemalja članica NATO-a, a spoljne obaveštajne službe bave se političkim obaveštajnim aktivnostima, odnosno otkrivanjem skrivenih planova neprijateljskih zemalja", objašnjava ekspert.

strana 1 od 572 idi na stranu