Različita tumačenja "zajedničke istorije": Čiji je Goce Delčev?

Zajedničku istoriju različito tumače bugarski i makedonski istoričari, kaže makedonski član Zajedničke makedonsko-bugarske komisije Vančo Đorđijev.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit/Furian
Ilustracija: Deposit/Furian

Makedonski član Zajedničke makedonsko-bugarske komisije o istorijskim i obrazovnim pitanjima Vančo Đorđijev kaže da postoji različito tumačenje termina "zajedničke istorije" između makedonskih i bugarskih istoričara.

Kako je rekao, Bugari pod tim podrazumevaju da smo "mi jedan narod koji je ima jedan jezik, istoriju i prošlost", prenosi komentar Vanče Đorđijeva portal Plus info.

"Najdirektnije rečeno kolege iz Bugarske žele da promovišu nekakvu političku koncepciju i ideologiju želeći da ukažu da smo do 1944. godine mi imali zajedničku istoriju. To njihovo razumevanje zajedničke istorije podrazumeva da je reč o jednom narodu koji je imao jedan jezik, istorija i prošlost", naglašava Đorđijev.

Kako on navodi, zajednička istorija Makedonaca i Bugara postoji u periodu srednjeg veka, kada je Makedonija bila deo bugarske države, nakon toga u period od 1915. do 1918. kada je teritorija Makedonije okupirana od Bugarske u Prvom svetskom ratu i u periodu od 1941. do 1944. godine.

"Samo to može da bude zajednička istorija, sve druga je podeljena istorija. Mi smo realno ovde, mi smo makedonski narod sa makedonskim jezikom, istorijom i naše odnose treba da zavise od toga šta je realnost, odnosno razviijanje ekonomske saradnje, kulturne, obrazovne i tako dalje", naglašava Đorđijev.

On dodaje da je istorija nešto što obremenjuje i da ukoliko neko smatra da će nekom drugom nametnuti svoju percepciju prošlosti, onda se dovodi u pitanje o kakvim dobrosusedskim odnosima možemo da govorimo.

"U svakom slučaju Komisija će nastaviti i dalje da radi", zaključuje on.

Zajednička komisija o istorijskim i obrazovnim pitanjima između Bugarske i Severne Makedonije deo je Sporazuma o dobrosusedskim odnosima i prijateljstvu koji su potpisali te dve zemlje 1. avgusta 2017. godine.

Sporazum predviđa da se ova komisija bavi otvorenim istorijskim pitanjima i nesuglasicama između Skoplja i Sofije.

Do sada je dogovoreno da se zajednički obeležavaju određeni istorijski ličnosti poput cara Samuila, Ćirila i Metodija, međutim još nije postignut dogovor o identitetu revolucionara i jednog od osnivača VMRO Goce Delčeva, za koga bugarska strana tvrdi da je Bugarin koji se borio za autonomnu Makedoniju.

Početkom septembra bugarske vlasti su zapretile makedonskim kolegama da će dovesti u pitanje evropsku integraciju Severne Makedonije ukoliko se ne postigne saglasnost o nacionalnom identitetu Delčeva i njegovog lika i dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu