Presuda u maratonskom procesu: Lista optuženih desetkovana, pola otišlo u penziju

Smederevo -- Pred Višim sudom u Smederevu danas bi trebalo da budu izrečene prvostepene presude u slučaju poznatom kao afera Indeks.

Izvor: Tanjug
Podeli
JanPietruszka/depositphotos/Ilustracija
JanPietruszka/depositphotos/Ilustracija

Reč je o slučaju, o kom se sudi već 10 godina, optuženima za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Predsednica sudskog veća Slađana Bojković okončala je krajem novembra ovaj maratonski postupak nakon što su svi koji se terete za kupoprodaju ispita i diploma, uključujući i njihove branioce, izneli završne reči.

Lista optuženih, najduža u istoriji srpskog pravosuđa, u međuvremenu je desetkovana, jer je usled zastarevanja pojedinih krivičnih dela u odnosu na više od 40 osoba postupak obustavljen.

Na optuženičkoj klupi ostali su akteri afere Indeks koji se terete za krivična dela primanja mita i podstrekivanja na primane mita, za koja redovna zastarelost nastupa posle 15, a apsolutna posle 30 godina.

Više tužilaštvo u Smederevu za njih 27 traži više od 120 godina zatvora, a predložene su pojedinačne kazne od dve do 11 godina, uz oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi.

Optužnicom je inače precizirano da su ispiti koštali od 500 do 1.000 evra, a diplome od 12.000 do 16.000 evra.

Prva grupa osumnjičenih profesora i posrednika uhapšena je u februaru 2007. godine, a sudjenje je počelo u septembru 2009. iz osmog pokušaja, jer su skoro godinu dana u sud konstantno pristizali prigovori branilaca i zahtevi za izuzeća.

Proces je tri puta vraćan na početak kada je već bio u završnim fazama, prvo zbog reforme pravosudja, potom zbog izmene Zakona o krivičnom postupku i na kraju usled promene porotnika u svim sudovima.

Na odugovlačenje je, pored velikog broja optuženih, uticao i štrajk advokata, kiše, poplave, snegovi, seminari, kongresi, bolesti, piše Politika.

U međuvremenu, čekajući presudu troje profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu otišlo je u penziju, a jedan deo optuženih profesora je pod pretpostavkom nevinosti tokom suđenja napredovao u karijeri, a nikome nije izrečena disciplinska mera niti je poništen neki od spornih ispita i diploma.

strana 1 od 115 idi na stranu