Pripadnik "nacističkog odreda smrti" izgubio pravnu bitku za kanadsko državljanstvo

Kanadski vrhovni sud odbio je da promeni odluku o oduzimanju kanadskog državljanstva Helmutu Oberlanderuzbog, imigrantu poreklom iz Ukrajine.

Izvor: Beta/AFP

Četvrtak, 05.12.2019.

21:32

Pripadnik
JanPietruszka/depositphotos/Ilustracija

Odbijeno je zbog njegovog učešća u nacističkom odredu smrti tokom Drugog svetskog rata.

Odbijanje Vrhovnog suda da sasluša žalbu otvara mogućnost za ponovno pokretanje procedure za proterivanje sada 95-ogodišnjeg Oberlandera.

Oberlander se od 1995. sudi s Kanadom, koja mu je oduzela državljanstvo, jer je lagao o svojoj prošlosti kada je 1954. došao u tu zemlju.

On se više puta uspešno žalio na tu odluku, tvrdeći da je s nacistima sarađivao pod prisilom.

Federalni sud je krajem septembra ocenio kao "legitiman" zaključak vlade da je Oberlander lagao vlasti o svojim aktivnostima tokom rata. U zaključku suda se navodi da je on "dobrovoljno doprineo, na značajan i svestan način, aktivnostima i kriminalnim ciljevima SS jedinice".

Oberlanderu se na teret stavljalo da prilikom dolaska u Kanadu nije pomenuo da je bio deo jedne jedinice takozvanih "ajnzackomandosa", mobilnih esesovskih grupa koje su počinile brojna masovna ubistva na teritoriji Sovjetskog Saveza nakon nemačke invazije 1941. godine.

Oberlander, rođen na teritoriji današnje Ukrajine u nemačkoj porodici, dobio je kanadsko državljanstvo 1960. i oduvek je tvrdio da je nasilno regrutovan u ajnzackomandose jer je govorio nemački i ruski i da je bio samo prevodilac.

Ukoliko bude proteran iz Kanade, može biti poslat u Ukrajinu ili u treću zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: