Izvinjenje Jevrejima zbog urni žrtava Holokausta

Nemačka nevladina organizacija izvinila se Jevrejima zbog toga što su postavili urnu sa navodnim ostacima žrtava Holokausta ispred nemačke skupštine.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.12.2019.

12:35

Izvinjenje Jevrejima zbog urni žrtava Holokausta
Getty/ Jens Schlueter

"Centar za političku lepotu", nevladina organizacija koja je urne postavila, naveo je da instalacija treba da skrene pažnju na opasnosti ultra desničarskog ekstremizma.

Grupa je instalirala urnu u ponedeljak, navodeći da se u njoj nalaze nesahranjeni ostaci žrtava sa 23 lokacije iz logora u Nemačkoj, Poljskoj i Ukrajini.

Navodni ostaci su smešteni u providnu narandžastu valjkastu urnu, a grupa je instalaciju obmotala crnom folijom kako se ostaci ne bi videli.

"Izvinjavamo se, posebno jevrejskim institucijama, udruženjima i pojedincima koji su naše delo shvatili kao uznemiravanje mrtvih po jevrejskom verskom zakonu", objavila je grupa na svojoj internet stranici.

Članovi NVO, koji sebe nazivaju političkim umetnicima, saopštila je da bi urna trebalo da bude upozorenje u vremenu rastućeg ekstremizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: