Većina Albanaca protiv ukidanja takse, skoro svi Srbi "za"

Istraživanje o potencijalnim temama konačnog sporazuma između KiM i Srbije ukazuje na razlike među građanima iz različitih etničkih zajednica.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Deposite photos / lajo_2
Ilustracija: Deposite photos / lajo_2

Deveto istraživanje javnog mnenja "Stav građana o potencijalnim temama konačnog sporazuma između Kosova i Srbije", koje je obavio KDI), ukazuje na razlike među građanima iz različitih etničkih zajednica u vezi sa elementima koje bi sporazum trebalo da sadrži.

Istraženi su stavovi građana o taksi na proizvode iz Srbije i BiH, o korekciji granica, o zajednici opština sa srpskom većinom i o elementima koje treba da sadrži konačni sporazum između Kosova i Srbije.

Prema istraživanju, većina građana, 59 odsto, smatra da sledeća Vlada ne bi trebalo da suspenduje taksu kako bi otvorila put dijalogu sa Srbijom.

Prema etničkoj pripadnosti, 61 odsto anketiranih iz albanske zajednice deli ovo mišljenje, 56 odsto anketiranih iz ostalih nevećinskih zajednica i samo 10 odsto anketiranih iz srpske zajednice.

Oko 45 odsto anketiranih reklo je da im je jasno šta znači izraz "korekcija granica", 31 odsto je reklo da im je donekle jasno, a 20 odsto ispitanika je reklo da im nije jasno šta to znači.

Prema etničkoj pripadnosti, ovaj izraz je jasan za 47 odsto građana iz albanske zajednice, 20 odsto iz srpske zajednice i 23 odsto iz ostalih nevećinskih zajednica.

Za 39 odsto građana je jasno šta znači izraz "Zajednica opština sa srpskom većinom sa izvršnim ovlašćenjima", 29 odsto anketiranih izjavilo je da im nije jasno, a 27 odsto njih je izjavilo da im je donekle jasno šta ovaj izraz znači.

Prema etničkoj pripadnosti ovaj izraz je najjasniji građanima iz albanske zajednice - 41 odsto, zatim Srbima - 26 odsto i 17 odsto građanima iz ostalih nevećinskih zajednica.

Prema anketi, neki od najvažnijih elemenata koji bi trebalo da sadrži sporazum između Kosova i Srbije su nestala lica - 71 odsto, kazne za ratne zločine - 60 odsto, nadoknada štete koja je nastala tokom rata - 59 odsto i izvinjenje - 56 odsto.

Istraživanje je sprovedeno na nivou zemlje, na reprezentativnom uzorku od 1070 anketiranih prema etničkoj pripadnosti - Albanci, Srbi i nesrpske manjine.

Anketa je sprovedena u vremenskom periodu od 2. do 8. septembra 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu