Konferencija o budućnosti Evrope - Hrvatska ima glavnu reč

Brisel -- Evropska komisija predložila je dvogodišnje konsultacije o budučnosti Evrope, koje uključuju građane, civilno društvo i institucije EU kao prioritet.

Izvor: B92
Podeli
Gety/Mark Renders
Gety/Mark Renders

Projekat bi nosio naziv Konferencija za budućnost Evrope, a predsednica Fon der Lajen izjavila je da želi da građani imaju pravu da kažu u kom smeru žele da se Evropska unija kreće, dodavši da konferencija mora da bude dobro pripremljena i sa jasno određenim područjem delovanja i ciljevima.

Međutim, države članice imaju različite pozicije u pogledu toga šta treba da bude područje delovanja konferencije. Kao problem ističu i situaciju u kojoj se građani i vlade ne mogu saglasiti oko osnovnih stvari.

U pokušaju da pronađu kompromis, lideri Evropske komisije izabraće Hrvatsku, koja će preuzeti predsedništvo nad Savetom Evrope, da definiše zajedničku poziciju država članica u pogledu područja delovanja i ciljeva Konferencije za budućnost Evrope, navodi Politiko.

Nacrt teksta, koji će biti usvojen naredne nedelje, ističe da je Evropski savet razmatrao ideju da konferencija počne 2020. i traje do 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu