"Ruske agresivne akcije pretnja evroatlantskoj bezbednosti"

Čelnici NATO-a ocenili su da ruske agresivne akcije predstavljaju pretnju evroatlantskoj bezbednosti, kao što sve veći uticaj Kine predstavlja izazov za savez.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.12.2019.

18:10

Ilustracija: Pirintskrin/TV Prva

U saopštenju izdatom nakon kratkog samita nedaleko od Londona, 29 lidera je ponovo potvrdilo trajnu transatlantsku vezu između Evrope i Severne Amerike i sporazum o uzajamnoj odbrani u kojem se napad na jednu članicu smatra napadom na sve, preneo je Rojters.

Oni su, takođe, pozvali generalnog sekretara NATO-a da započne proces razmišljanja o budućnosti saveza.

Lideri zemalja članica NATO-a saopštili su da su se dogovorili da ustanove Odbor eksperata koji bi analizirao donošenje odluka, nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da je NATO doživeo "moždanu smrt".

Nakon samita koji se održao nedaleko od Londona, Nemačka i Francuska su se dogovorile da se reši to pitanje nakon što se Makron požalio na odluku predsednika Donalda Trampa da povuče trupe sa severa Sirije, što je Turska shvatila kao poziv na invaziju.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Turska blokirala Alijansin plan jačanja odbrane baltičkih država i Poljske protiv Rusije.

On je to rekao na konferenciji za novinare održanoj nakon samita koji se danas održava u Votfordu, nedaleko od Londona, i dodao da lideri zemalja članica Alijanse nisu razgovarali o vojsci sirijskih Kurda, koje Turska smatra terorističkom organizacijom.

Uoči samita u Londonu, zvanična Ankara je odbila da prihvati plan NATO-a za baltičke zemlje i Poljsku dok ne dobije veću podršku za svoju borbu protiv sirijskih Kurda.

Stoltenberg je dodao i da se NATO zalaže za dijalog i bolji odnos sa Rusijom, kao i da je ubeđen da bi Kina trebalo da bude deo budućih pregovora o ograničenju ili smanjenju naoružanja.

"Držimo se zajedno, jedan za sve i svi za jednog. Naša posvećenost članu 5. kolektivne odbrambene klauzule je čelična", rekao je prvi čovek NATO.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da Evropska odbrana nije alternativa Alijansi, već stub u savezu.

On je to rekao nakon samita vođa zemalja članica NATO-a, koji je završen danas u Votfordu nedaleko od Londona, prenosi Rojters.

Makron je dodao i da želi jasan odgovor od afričkih lidera o tome da li još žele prisustvo francuske vojske u Sahelu, oblasti između Sahare i Sudana.

Makron pozvao na razmatranje odnosa s Rusijom

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je članice NATO-a da ponovo razmotre odnose s Rusijom, jer će stabilnost u Evropi biti nemoguća bez dijaloga sMoskvom.

"Od suštinskog je značaja da se preispitaju naši odnosi sa Rusijom. Bez temeljnog i zahtevnog dijaloga sa Rusijom bezbednost u Evropi će biti nemoguća", rekao je Makron nakon završenog samita Alijanse nedaleko od Londona, prenosi Tas.

Istovremeno on je istakao da bi dijalog s Rusijom trebalo da se odvija tako da ne škodi suverenitetu saveza, dodajući da pri tome misli na baltičke zemlje i Poljsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: