Meta odlikovao tzv. Bezbednosne snage Kosova

Predsednik Albanije Iljir Meta odlikovao je u Prištini pripadnike jedinice za traganje i spasavanje Bezbednosnih snaga Kosova (BSK).

Izvor: B92

Sreda, 04.12.2019.

19:26

Meta odlikovao tzv. Bezbednosne snage Kosova
Ilustracija: Depositphotos/ sezerozger

Meta je odlikovao BSK ordenom zlatnog orla za doprinos u spasavanju žrtava katastrofalnog zemljotresa u Albaniji.

On je na ceremoniji u Ministarstvu odbrane Kosova rekao da je 28. novembar "zatekao ujedinjene sve Albance, kako bi se suočili sa katastrofalnim posledicama zemljotresa od 6,4 stepena Rihterove skale".

"U ovoj teškoj borbi imamo težak bilans za Albaniju, ali Albanija nije ostala sama. Naši partneri su nam se našli pri ruci, ali je Kosovo bila prva zemlja koja je došla. Ekipe sa Kosova nisu samo fizički, već su i ljudski doprineli spasavanju mnogih života", kazao je Meta.

Naveo je da će građani Albanije biti večno zahvalni svima koji su sa Kosova došli da pomognu, od jedinica BSK, Policije Kosova i drugih institucija kao što je Elektroenergetska korporacija Kosova, preko vatrogasaca iz Suve Reke do spasilačkih ekipa iz Trepče i Novog Brda koje će kako je rekao, takođe biti odlikovane.

"Kosovo treba da bude ponosno na svoje Bezbednosne snage, Kosovo ima veliku dušu", kazao je Meta.

Albanski predsednik će tokom dana zajedno sa vršiocem dužnosti premijera Kosova Ramušom Haradinajem posetiti porodicu Abazi iz Gnjilana, čija su dva člana stradala u zemljotresu u Albaniji, a predviđen je i susret s gradonačelnikom Gnjilana Ljutfijem Hazirijem.

U zemljotresu koji je u utorak, 26. novembra pogodio albansku jadransku obalu stradala je 51 osoba, oko 3.000 ljudi je povređeno, a više hiljada je ostalo bez krova nad glavom.

Najteže pogođene oblasti su grad Drač, popularno letovalište za Albance koje se nalazi 33 kilometara zapadno od glavnog grada Tirane, i obližnji severni grad Tuman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: