Hrvatski MUP "ne zna" kako su se Nigerijci obreli u BiH

U hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova tvrde da ne znaju pod kojim okolnostima su se dvojica studenata iz Nigerije našla u BiH.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.12.2019.

13:55

Hrvatski MUP
Ilustracija: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

U MUP-u kažu da policija nema evidentiran legalan izlazak iz zemlje.

Sarajevski portal Žurnal objavio je da je hrvatska policija proterala dvojicu Nigerijaca u BiH misleći da su migranti.

Dvojica Nigerijaca su proterana u BiH iako su legalno boravili u Hrvatskoj, gde su u Puli učestvovali na sportskom međunarodnom takmičenju, naveo je Žurnal.

Osamnaestogodišnjaci Abia Ućena Aleksandro i Eboh Kenet Činedu su za Žurnal ispričali da ih je hrvatska policija deportovala u BiH tretirajući ih kao ilegalne migrante i uz pretnju oružjem.

Oni su, kazali su, proterani uprkos tome što su imali važeće vize za Hrvatsku.

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana, vođa i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali na sporskom takmičenju, da su vođa i jedan učesnik tog takmičenja legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačkog aeroroma, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija tvrdi da nema evidentiran legalan izlazak iz Hrvatske, navodi agencija.

"Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. novembra prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. novembra ođavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente i otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske i ne možemo dalje da govorimo o okolnostima kako su se oni našli u BiH", rekla je portparolka MUP-a Marina Mandić.

Dodala je da policija ispituje radi li se o još jednom pokušaju zloupotrebe dolaska na sportska takmičenja.

Hrvatska policija u svojim postupanjima "susreće se se zlouporabom dolazaka stranih državljana na različita sportska takmičenja i treba utvrditi da li je ovo još jedan primjer takvog ponašanja", navela je Mandićeva.

Ona je rekla da se peti nigerijski državljanin kretao po Zagrebu i da je 18. novembra došao u Prvu policijsku stanicu Centar Zagreb, gde je izjavio da je izgubio pasoš.

"U skladu sa utvrđenom procedurom dobio je rešenje o napuštanju zemlje, ali se 27. novembra vratio u Prvu policijsku stanicu i izrazio nameru da zatraži azil. Pristup azilu mu je omogućen i on se nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite Porin", kazala je Mandićeva.

Dodala je da je takođe poznato da je taj nigerijski državljanin u međuvremenu pokušao da uđe u Sloveniju, ali je vraćen.

Prema pisanju Žurnala, dvojica pomenutih studenata, koji su proterani iz Hrvatske, imali su povratne karte i trebalo je da se 18. novembra iz Zagreba, preko Istanbula, vrate u Lagos.

Abia Ućena Aleksandro i Eboh Kenet Činedu se trenutno kao ilegalni imigranti nalaze u Velikoj Kladuši.

Za bosanskohercegovački Žurnal ispričali su da su ih policajci stavili u kombi, dovezli do međudržavne granice i zajedno s nekoliko drugih osoba, verovatno ilegalnih migranata, poterali u BiH.

Nigerijski studenti proterani iz HR stigli u BiH

Nigerijski studenti koje su, kako oni tvrde, hrvatski policajci proteraili iz Hrvatske u BiH, stigli su danas oko podneva u prostorije Terenskog centra Službe za poslove sa strancima u Bihaću.

Sarajevska N1 TV je javila da su oni došli da bi od njih bili uzeti osnovni podaci.

Hrvatska policija negirala je da su dvojica nigerijskih studenata proterani iz te zemlje, a oni tvrde da ih je policija uhapsila u Zagrebu i odvela u nepoznatom pravcu, nakon čega su se obreli u Velikoj Kladuši.

Nigerijski sudenti su u Puli učestvovali na međunarodnom sportskom takmičenju, a odatle su doputovali u Zagreb, odakle je trebalo letom preko Istanbula da se vrate u Lagos.

Prema njihovoj tvrdnji, njih je hrvatska policija uhapsila u Zagrebu i proterala u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: