"Ne može se ukinuti EU perspektiva Zapadnog Balkana"

Šef diplomatije EU Žozep Borel kaže da se, i pored otvorenih pitanja i debate o metodologiji proširenja EU, ovaj proces ne može dovesti u pitanje.

Izvor: B92

Sreda, 04.12.2019.

15:46

EPA-EFE/ Stephanie Lecocq/ arhiva

"Moramo da održimo momentum i nastavimo da radimo sa svim zemljma članicama kako bi svi shvatili da ne možemo zatvoriti, niti ukinuti EU perspektivu zemljama Zapadnog Balkana", kaže Borel.

Šef diplomatije EU je u svojoj prvoj debati sa poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP ocenio da politika Unije prema Zapadnom Balkanu mora ostati na "vrhu evropske agende" i da se među zemljama članicama mora naporno raditi na pripremi samita EU - Zapadni Balkan, u Zagrebu 2020. godine

"To će biti ključna tačka za davanje odgovora o proširenju", izjavio je Borel.

Žozep Borel je naglasio da nije bilo moguće izbeći rat u bivšoj Jugoslaviji i ocenio da je reč o "velikoj tragediji".

"Nasleđe te tragedije je stvorilo podele, siromaštvo i sukobe na etničkim i nacionalnim osnovama, a Evropa je jedina koja može da ponudi rešenje za ovu situciju", kaže Borel.

On je najavio da će se lično i u okviru Evropske komisije, čiji je potpredsednik, snažno angažovati za region.

Povodom najave da će prvo posetiti Beograd i Prištinu, Borel ocenjuje da, dok se ne formira vlast u Prištini, "nema koristi da tamo ide".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: