Gužve u Beogradu sve gore. Zašto i ima li leka? VIDEO

Beograd -- Gužve u saobraćaju u glavnom gradu postale su svakodnevica, radove za to više ne možemo da okrivimo. Stanje se pogoršava s dolaskom hladnijeg i kišnog vremena.

Izvor: B92, prva
Podeli
Printskrin/TV Prva
Printskrin/TV Prva

Tokom poznatog popodnevnog špica najkritičnije je na mostovima i na njihovim prilazima.

Kolone se formiraju svuda u centru grada, ali i na auto-putu, pa je oko 17 časova skoro nemoguće kretati se Novim Beogradom.

Jedan od uzroka saobraćajnih gužvi je povećan broj uvezenih vozila koja su se samim tim našla na ulicama grada.

S dolaskom lošijeg vremena vozi se sporije, što takođe utiče na stvaranje gužvi, a građani u ovo doba godine češće odlaze u pretpraznične kupovine.

Iako su vozači uglavnom navikli na gužve i znaju šta ih čeka kada sednu u automobil, postoje načini da se saobraćaj u Beogradu rastereti.

Ukoliko bi se više građana odlučilo da koristi javni gradski prevoz broj vozila na ulicama bi se smanjio, to bi doprinelo boljem funkcionisanju saobraćaja, kaže za TV Prvu Milan Ilić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

"Gradski prevoz je ključni za smanjenje gužvi u saobraćaju. Preporuka za naše sugrađane je da svoje automobile parikiraju negde na periferiji grada i da za kretanje po centralnim ulicama koriste isključivo javni gradski prevoz ili eventualno taksi prevoz", kaže Milan Ilić.

Kako je naveo Ilić, građani se ređe odlučuju za alternativne vidove kretanja kao što su bicikl, električni trotinet ili pešačenje.

Dodatna mera za smanjenje gužvi bila bi da se jednim automobilom prevozi više osoba, jer bi se i na taj način broj vozila smanjio.

U Beogradu je, ipak, najčešći slučaj da se u automobilu nalazi samo vozač.

Opširnije u video-materijalu.

strana 1 od 111 idi na stranu