Putari spremni, sneg ih ove godine neće iznenaditi

Beograd -- Izvršni direktor Sektora za održavanje državnih puteva prvog i drugog reda Zoran Stojisavljević, rekao je da je zimska služba organizovana i spremna.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ SANJAY BAID
EPA/ SANJAY BAID

Zvanično je održavanje puteva u zimskim uslovima počelo 1. novembra i trajaće do 31. marta naredne godine, rekao je Stojisavljević i dodao da je osnovna poruka vozačima da prilagode brzinu uslovima na terenu i da na put krenu sa tehnički ispravnim vozilom.

Prema njegovim rečima, sve ekipe su po stepenu angažovanja na svom poslu, blagovremeno intervenišu i za sada nema problema. Kako kaže, stepen angažovanja se određuje shodno vremenskim prilikama, što su vremenski uslovi bolji, odnosno blaža zima - to je stepen angažovanja tih sredstava zimske službe manji.

"Imamo četiri stepena angažovanja, nulti stepen, 25, 50, 75 i 100 odsto angažovanje", istakao je on.

Istakao je da ima dovoljno soli i rizle.

"Sneg je počeo juče, odnosno preksinoć, sve zalihe materijala su deponovane na putnim bazama, tako da nema problema što se tiče materijala", pojašnjava Stojisavljevic.

Iz zimske baze "Beogradputa" Željko Marović kaže da je bila niska oblačnost i iz te oblačnosti se formira takozvana mala rosulja.

"Imali smo više posla oko mokrih mesta i posipanja da se ne bi desilo da zbog niske temperature polede. Imamo adekvatne utroške, potrošili smo na celoj teritoriji Beograda 30 tona soli i i 18 tona mešavine", rekao je on.

Ističe da su juče ujutru imali 100 tona i 80 tona mešavine jer je bilo malog snega od jednog do deset centimetara. Ako je niža temperatura onda je potrebno od 500 do hiljadu tona za smenu. Održavanje puteva se sprovodi po kategorijama, a A, B i C su prioriteti koji se primenjuju tokom zimskog održavanja puteva.

"Putevi prvog prioriteta se odmah čiste i raščišćavaju, moraju biti očišćeni četiri sata po prestanku padavina, svi drugi putevi se održavaju i čiste posle raščišćavanja snega na putevima prvog prioriteta parcijalno", kaže Stojisavljević.

On je rekao i da vozači na put treba da krenu sa tehnički ispravnim vozilom i da prilagode brzinu uslovima vožnje.

"Koliko god poznajem stanje na putevima, prilagodim vožnju onako kako je primereno", zaključio je Stojisavljević.

strana 1 od 111 idi na stranu